Premiärmilen: Frida presenterar sig

Drygt 4 000 löpare var anmälda till Premiärmilen som avgörs på en flack bana på Norra Djurgården. Foto: Thomas Windestam.

Frida Lundén visade med sin seger i Premiärmilen att hon på ett drygt halvår utvecklats till en löpare av svensk elitklass. Frida vann loppet på 36.08 vilket är 41 sekunder bättre än hennes tidigare personbästa på 10 km från Hässelbyloppet i höstas.

De senaste åren har Frida tränar med Team Stockholm Marathon. Hon noterade 3.26.59 I Stockholm Marathon 2009 och 3.04.32 i fjol.
På sensommaren började Frida träna med Studenterna FK. I oktober kom hon på tionde plats i Hässelbyloppet med 36.39. I vinter har hon tävlat på 3 000 och 5 000 m i olika inomhustävlingar.
Nu överraskade den 27-åriga juristen med att vinna Premiärmilen efter att – i vanlig ordning – ha avslutat tävlingen starkt. Hon hade 18.14 på loppets första halva och sedan 17.54 på den andra halva.

Gabriella Samuelsson från Hässelby – SM-tvåa i maraton i fjol – ledde länge damklassen. Hon hade 17 sekunders försprång vid 5 km, men blev omsprungen efter 8 km. I mål var Gabriella distanserad med 15 sekunder.

Haben Idris från Hässelby vann som väntat herrklassen. Han gjorde precis som när han vann Två Sjöar Runt förra helgen, d v s han ledde från start till mål. Tiden blev nu 31.29 vilket innebär nytt banrekord. Rubin McRae, även han från Hässelby, hade 31.33 när han vann 2008.
Bakom Haben spurtade 17-årige talangen Napoleon Salomon in som andre man på 32.01.

Detta var femte gången som Premiärmilen genomfördes på Norra Djurgården i Stockholm. Intresset för loppet, som för många löpare blivit den naturliga säsongpremiären, har ökat stadigt:
• 849 löpare var anmälda premiäråret 2007
• 1 909 var anmälda år 2008.
• 2 670 var anmälda år 2009.
• 3 037 var anmälda i fjol.
• 4 016 anmälda i år innebär ytterligare ett deltagarrekord.
Anmälan till årets lopp stängde den 17 mars när maxgränsen 4 000 anmälda passerades.
Hela 41 procent av de anmälda i år är kvinnor vilket är rekord för Premiärmilen.

Det var solsken, några plusgrader och blåsigt när herrarnas och damernas tävlingsklasser startade kl 12.00. När det sedan blev dags för start i motionsklasserna försvann solen.
Efter en imponerande insats från Djurgårdsförvaltningen de senaste dagarna var den flacka banan på Norra Djurgården välpreparerad. Allt grus på asfaltsvägarna var bortsopat och all snö och is var borta från den del av banan som går på en grusväg runt Stora Skuggans gamla skjutbana.