Strongt lopp gav USA seger i Boston

Klungan hann aldrig ifatt Meb Keflezighi som blev förste amerikan på 31 år att vinna Boston Marathon.

Bombattentatet mot Boston Marathon 2013 skakade sportvärlden. När loppet på måndagen avgjordes för 118:e gången var återigen världens blickar riktade mot målgången på Boylston street.
– Det här är inte för mig, det är för Boston Strong, förklarade Meb Keflezighi enligt Boston Globe direkt efter mållinjen när han som förste amerikan på 31 år vunnit det prestigefyllda loppet.

Boston Strong har blivit ett begrepp som använts i Boston och i USA efter förra årets bombdåd. Det handlar om att stå stark och inte låta terrorism stoppa livet. De två bomberna som exploderade vid 2013 års lopp dödade tre personer och skadade ett hundratal.
Med en amerikan som segrare året efter händelsen blir rubrikerna stora.

Den 38-årige Meb Keflezighis som för tio år sedan var tvåa i OS och för fem år sedan vann New York City Marathon gjorde sitt livs lopp. Redan efter 10 kilometer gjorde han och Josphat Boit ett ryck och när klungan avvaktade körde Keflezighi och Boit hårt. De två amerikanerna hade 1.04.21 halvvägs och i backarna efter 30 kilometer började Boit att få problem att hänga med när Keflezighi ökade.
Keflezighi fick lucka och som mest hade 90 sekunders marginal till klungan som sent började jagandet. Kenyanerna Wilson Chebet och Frankline Chepkwony var närmast efter men fick ändå se sig distanserade med elva respektive 13 sekunder i mål.

Meb Keflezighis segertid på 2.08.37 är personbästa med 31 sekunder.
Banan i Boston men klarar inte reglementet för officiella världsrekord eftersom starten ligger 140 meter högre än målet (42 meters skillnad är tillåtet). Banrekordet är 2.03.02, satt av Geoffrey Mutai 2011.

Med svag medvind och 15 grader var det på måndagen bra förhållanden för löparna. Det visade inte minst kenyanskan Rita Jeptoo som vann på nya banrekordet 2.18.57.

EM-satsande David Nilsson, Högby IF, passerade halva loppet på 1.09 men tvingades bryta loppet.

Med stora säkerhetsarrangemang var det stort intresse för loppet. Deltagarantalet på 35 000 startande är det största sedan jubileumsloppet 1996 och berättar att fler åskådare än vanligt kantade banan.