Fritjof och Frida SM-vinnare på 100 km

Fritjof Fagerlund kollar att han håller det planerade tempot. Fritjof vann i överlägsen stil sitt första SM-guld på 100 km. Foto: DECA Text o Bild.

Fritjof Fagerlund från Rånäs svarade för ett stabilt lopp när han i överlägsen stil vann SM-guldet på 100 km. Fritjof, som låg i täten hela tiden, fick tiden 7.06.43. Han varvade alla andra löpare minst en gång på den 5 km långa banan i Uddevalla.

Avståndet till tvåan Daniel Nilsson från Studenterna – svensk mästare på 100 km 2012 – var hela 35 minuter. För Fritiof var detta hans första SM-seger. Han var tvåa i fjol när 100 km-SM avgjordes i Stockholm.

Tiden 7.06.43 imponerar. Endast tre svenska löpare har någonsin sprungit snabbare; Jonas Buud, Rune Larsson och Ulf Andersson. Buuds två år gamla svenska rekord är 6.28.58.

Resultatet innebär att Fritjof Fagerlund klarat den svenska kvalificeringsnormen för VM på 100 km som avgörs i Quatar i slutet av november. Här har dock Fritjof, som kommer från Åland, valmöjlighet. Han är både svensk och finsk medborgare och kan välja vilket land han vill springa för i VM.

Om det handlade om sololöpning av mästaren i herrklassen så var det mer dramatiskt i damklassen. Frida Södermark från Tjalve i Norrköping, som vann SM-guldet 2012 och sedan var tvåa i fjol, gick medvetet ut i lugnt tempo. Hon ska springa världens mest kända ultralopp Comrades Marathon i Sydafrika om fem veckor och ville hushålla med krafterna.

Därför kunde hemmalöparen Annika Nilrud från Hälle tidigt ta ledningen. Som mest hade hon ett försprång på drygt tio minuter. Under slutet av loppet kom Frida allt närmare. Först på det tjugonde och sista varvet var hon ikapp och kunde sedan vinna med två minuter och nio sekunder. Segertiden blev 8.26.21.

Det var för fyra år sedan som 100 km kom med på SM-programmet. Frida Södermark, som tränas av ultralegendaren Rune Larsson, är nu med sina två guld och ett silver den mest framgångsrika SM-löparen på 100 km.

Fjolårssegrarna Kajsa Berg från Huddinge och Linus Holmsäter från Fredrikshof ställde inte upp i årets SM. Det gjorde inte heller Jonas Buud från Mora som förbereder sig för Comrades Marathon.

Årets ultra-SM avgjordes på en flack, men lite kurvig, 5 km-bana som tidigare använts som testbana av Volvo. Löparna kunde se varandra på ett par ställen på varje varv och därmed enkelt hålla koll på utvecklingen i tävlingen.
Det var solsken och nära tjugo grader varmt. Banan bjöd inte på någon skugga.

Nio manliga och fem kvinnliga löpare fullföljde årets längsta SM-tävling.