Umemaran: 3.00.26 - vilken debut av Maria!

Den 27:e upplagan av Umemaran bjöd på tuffa yttre förutsättningar, + 3 grader och en enveten nordlig vind som mötte löparna över slätterna söder om Umeå under senare hälften av loppet.

Redan från start utkristaliserades en tättrio bestående av Dan Agnarsson, Öbacka LK, Lars-Gunnar Skoog, IFK Umeå och finländaren Veiko Taipale. När löparna passerade Stöcke, 15 km, tackade årets veteranmästare Dan Agnarsson för sällskapet. Vid vändpunkten i Strömbäck hade avståndet till tvåan Skoog och trean Taipale vuxit till ett par hundra meter. Skoog tvingades bryta vid passeringen 27 km.
Agnarsson kunde först helt ohotad erövra Ron Hills "bergspris" vid banans höjdpunkt vid 29:e kilometerpasseringen. Den sista milen förbi Stöcksjö, Röbäck och in mot målet på Teg blev en defiliering för Agnarsson i stabilt 3.45 tempo. Segrartiden skrev till 2.37,14. Två i loppet blev Veikko Taipale från Jakobstad som blev distanserad med drygt sju minuter. Loppets trea, tillika vinnare av den sammanlagda Kvarken Marathon cup (Vasa marathon + Umemaran) blev Ahti Honkola från Soini, Finland.
Distriktsmästare för Västerbotten blev liksom ifjol Martin Lundberg,
Fredrika IK på 2.47,47.

Trots de yttre förutsättningarna, gjordes de kanske allra bästa
prestationerna i damklassen. Maria Lundgren, Hässelby SK gjorde debut på
maratondistansen. Hon tog tillsammans med veteranen Maj-Britt Sundqvist,
Skellefteå IF direkt komandot i loppet.
Vid vändpunkten hade Sundqvist fortfarande Lundgren i sikte. Under motvindslöpningen över slätterna fram till spurtpriset vid 29 km växte emellertid avståndet. Maria Lundgren behöll en relativt jämn fart under sista milen och passerade flera meriterade manliga löpare. I mål stannade klockan på 3.00,26, banrekord med dryga nio minuter. Även loppets tvåa Maj-Britt Sundqvist gick under tidigare gällande banrekord. Hon satte samtidigt personrekord på 3.08,50 vid 54 år fyllda och blev också distriktsmästare!
För denna prestation utsågs hon vid prisutdelningen till Dagens Joker-profil. Loppets trea, också en debutant på 42 km, Ewa Frohm Edgarsson, Jalles TC gjorde också ett lopp som lovar mycket mera i framtiden, 3.29,06. Den kvinnliga Kvarken Marathon cupen vanns av loppets fyra Monika Gullström, Närpes, Finland, som så när höll på att komma ikapp Frohm Edgarsson under den sista kilometern.