Glädjeskutt avslutade Boston Marathon

Lemi Berhanu glädjeskuttar i mål i måndagens Boston Marathon.

Frisk motvind ett helt lopp. Det är inget som maratonlöpare önskar sig, men det var förutsättningana i måndagens Boston Marathon. Det är också förklaringen till de måttliga segertiderna. Herrklassen vanns av etiopiern Lemi Berhanu på 2.12.45 och damklassen Atsede Baysa på 2.29.19.

Med sin seger i loppet skrev 21-åriga Lemi Berhanu in sig i den långa listan av vinnare i loppet som arrangerats sedan 1897. En lista där det faktiskt finns en svensk segrare, Gösta Leandersson som vann loppet 1949 på tiden 2.31.50.
En tiomannaklunga passerade halvmaran på 1.06.48, men i backarna som kallas Heartbreak hill på andra halvan så kunde fjolårssegraren Lelisa Desisa och Lemi Berhanu spräcka fältet.
21-åriga Lemi Berhanu, som var tvåa i Dubai Marathon i januari på 2.04.33, kunde sedan avgöra. Segermarginalen blev till slut 47 sekunder.

I rekordrullorna noteras officiella segrare i damklassen sedan 1972. När fjolårsegrarinnan Caroline Rotich fick bryta med en fotskada efter en knapp mil blev det segerstriden en ren etiopisk affär.
Men segraren Atsede Baysa såg ut att vara avhängd vid 37 kilometer. Hon passerade 27 sekunder efter ledaren Tirfi Tsegaye. Men Tsegaye hade gått i väggen ordentligt och blev passerad och av Baysa. Till slut blev segermarginalen 43 sekunder för Baysa som tidigare vunnit både Chicago Marathon och Paris Marathon.

Länge var Boston loppet i Boston världens största maratonlopp, men med start i förstaden Hopkinton och mål i centrala Boston har logistiken begränsat antalet deltagare. Till skillnad från andra stora lopp där det går att köpa sig in på olika sätt är möjligheterna begränsade i Boston. Istället har man haft kvaltider för att komma med i loppet. 24000 av de 30000 anmälda löparna i loppet hade kvalificerat sig genom att klara de ganska tuffa tidsgränserna som krävs för att få en startplats i loppet.