Tuff frontlöpning när Nybergblev sexa i EM i terränglöpnng

Claes Nyberg visade att han är en av Europas bästa terränglöpare genom att komma på sjätte plats i terräng-EM som avgjordes på en lerig bana i Velenje i Slovenien.

Nyberg fullföljde sin taktik att satsa hårt och ligga med i tätklungan så länge som möjligt. 1997 års EM-tvåa hade ledningen under det första av tävlingens sex varv.
När 36-årige veteranen Domingos Castro från Portugal ökade tempot på det andra varvet var Claes Nyberg en av de sex som orkade hänga med.
Ett varv senare gick två andra portugiser loss. Paulo Guerra och Eduardo Henriques fick snabbt ett klart försprång. Bakom dem bildades en grupp på fyra löpare som sprang om bronsmedaljen.
När det var ett varv kvar var Nyberg sjätte man. Avståndet fram till trean var bara fem sekunder.
Men den ende svensk som så dags var kvar i tävlingen orkade inte följa 1996 års europamästare Jonathan Brown från Storbritannien under det avslutande 1 600-metersvarvet.
I mål skiljde 14 sekunder till Brown som knep bronsmedaljen. Nyberg var två sekunder från femte plats och fem sekunder från fjärde plats.
Paulo Guerra vann loppet med fem sekunders marginal till Henriques Eduardo. Guerra var 1.01 före Nyberg.
Den 29-årige portugisen kom i våras överraskande trea i terräng-VM och tog därmed Europas första medalj på 90-talet i denna tävling som länge dominerats av afrikanska löpare. Detta var Guerras tredje seger i terräng-EM. Han vann också 1994 och 1995.
Claes Nyberg gjorde sett av sitt livs bästa lopp och hade all anledning att vara nöjd med sin sjätte placering.
- Det var fruktansvärt jobbigt. Det gick aldrig att få något flyt på den här banan. Man fick jobba till och med i utförsbackarna, kommenterade han.
- Jag gav allt och kunde inte ha gjort ett bättre lopp.
- Hela tiden kände jag att det fanns chans till en bronsmedalj. Blir någon trött så tappar man snabbt rejält på den här banan.
Terräng-EM avgjordes på en gräsbana med långa sugande backar. Efter fredagens ösregn var banan lerig redan före start. Den blev sedan allt mer söndersprungen för varje klass som avverkades.
När herrarnas seniorklass startade som sista klass var lera runt hela banan med undantag för ett par utförslöpor där arrangörerna av säkerhetsskäl lagt ut sand.
Löparna sjönk ofta ner en decimeter i leran. Hur långa spikar de än använde var det omöjligt att få ordentligt fästen.
I Sverige tävlar man aldrig i liknande förhållanden, men i kontinental terränglöpning är den ofta underlaget mer än kuperingen som avgör banans svårighet. Det gäller att vara stark för att klara en tävling som söndagens terräng-EM. Löpteknik och snabbhet spelar inte så stor roll.
Erik Sjöqvist från Enhörna, som nu för första gången deltog i ett internationellt mästerskap, bröt loppet efter tre varv p.g.a. en fotskada.

I damernas juniorklass sprang Ida Nilsson och Mia Larsson överraskande starkt och klarade 12:e respektive 14:e plats bland 87 startande. Om Sverige ställt upp med ytterligare en deltagare hade laget fått en framskjuten placering i lagtävlingen.
I herrarnas juniorklass - där Sverige satsat på lag trots att sommarens JEM-femma på 5000 meter Gustav Svedbrant är skadad - gick det inte lika bra.
Henrik Ahnström gjorde ett starkt lopp när han långsamt avancerade genom fältet och slutade på 16:e plats, men ingen av de tre övriga tsvenskarna orkade med en placering bland de 60 främsta. De blå-gula juniorerna kom på 17:e plats i lagtävlingen.
I denna klass spurtade finländaren Turo Inkiläinen in som tredje man och tog därmed Nordens enda medalj.
Annemari Sandell, som ständigt varit med i tätstriden under de fem tidigare terräng-EM-tävlingarna, avstod från start i årets lopp. Hon har istället valt att åka till Sydney för att förbereda sig för sommar-OS nästa år.
Söndagen den 10 december nästa år avgörs terräng-EM i Malmö.