Sarah snabbast i Sverige, nia i Europa

Ingen svensk tjej har varit snabbare än Sarah Lahti på milen. På onsdagskvällen blev hon trots fall nia på 10000 meter när EM i friidrott inleddes i Amsterdam.

Trots ett fall efter drygt halva loppet klarade Sarah Lahti en meriterande nionde plats på 10 000 meter när friidrotts-EM inleddes på onsdagen i Amsterdams klassiska olympiastadion. Sarah öppnade loppet starkt. Hon passerade 5000 m på 15.44, hela 23 sekunder snabbare än då hon noterade svenskt rekord med 31.54,87 i sitt debutlopp på 10 000 m i USA för drygt två månader sedan.

178 cm långa Sarah, som är ovan att springa inne i en större klunga, hade sedan oturen att snubbla strax efter 5 000 m-passeringen. Fallet, som var självförvållat, kostade Sarah dyra sekunder och några placeringar. Hon reste sig efter knappt tio sekunder, och kom efter ett tag igång med löpningen igen även om hon säkert var omtumlad. På loppets sjätte kilometer tappade Sarah 16 sekunder jämfört med passertiden på den femte kilometern.

Den 21-åriga Hässelby-löparen, som fortfarande är junior, avancerade några placeringar under slutvarven och hamnade till sist på en fin nionde plats med tiden 32.14,17 vilket är snabbare än vad någon annan svenska någonsin sprungit 10 000 m. Utan fallet hade hennes eget svenska rekord varit hotat.
Nionde placeringen är Sarahs hittills största framgång i seniorklassen.
– Tråkigt, kände mig stark. Jag var på väg mot en bra placering, men jag tappade all energi efter fallet, kommenterar Sarah.

Favoriten Yasmin Can, som ursprungligen kommer från Etiopien men som nu representerar Turkiet, vann loppet på 31.12,86 efter att ha legat i täten från 3 000 m. Norskan Karoline Bjerkeli Grövdal tog överraskande bronmedaljen på personliga rekordet 31.23,45.

Emil Blomberg på väg mot final på 3000 meter hinder.

Emil Blomberg till final

24-årige mästerskapsdebutanten Emil Blomberg från Hässelby gick överraskande vidare till fredagens final på 3 000 m hinder efter en tuff satsning i det första försöksheatet. Han låg på femte plats efter två varv. Blomberg, som springer tekniskt bra, avancerade sedan och var trea nät det återstod två varv. Sedan orkade han inte riktigt hålla tempot och slutade på nionde plats med 8.34,81 – personbästa med knappt två sekunder. Tiden räckte till en meriterande finalplats.
– Jag är nöjd med personligt rekord. Kanske skulle jag kunnat öppna hårdare, men jag tycker att avslutningen kändes ganska bra, summerade Emil.

Jämngamla klubbkamraten Elmar Engholm noterade 8.55,21 i det andra försöksheatet vilket inte räckte till final. De två svenskorna som startade på 800 m, Lovisa Lindh och Anna Silvander, gick båda vidare till torsdagens semifinaler.
Lovisa Lindh, som representerar Ullevi, övertygade när hon var tvåa i det första försöksheatet på 2.01,77, knappt en sekund från hennes tre veckor gamla personbästa.
Anna Silvander från Lidingö tog den fjärdeplats som precis räckte till avancemang när hon sprang på 2.03,95 i det tredje försöksheatet.