Gergis fixade nytt svenskt NM-guld

Han dök upp som gubben ur lådan och vann 10000 meter i Finnkampen. I helgen överraskade han igen. I överlägsen stil vann Amanuel Gergis, Turebergs FK, nordiska mästerskapen i terräng på Island,
– Det här är det bästa jag gjort. Segerni Finnkampen var speciell men det är fler länder med här och högre konkurrens så jag värderar det här högre, säger Amanuel till friidrott.se

Amanuel Gergi flydde 2014 från det eritrianska friidrottslandslaget under tävlingar i Tyskland och tog sig som 17-åring till Sverige som flykting.  Ända sedan han kom till Sverige har han fortsatt sin löparkarriär. Redan 2016 ställde han upp på SM och slutade femma på 5000 meter men landslaget har inte varit aktuellt på grund av att han inte varit svensk medborgare, men i augusti fick han sitt svenska medborgarskap. När klubbkompisen Napoleon Solomon tackade nej till att springa 10000 meter i Finnkampen fick Gergis chansen – och vann.

När Napoleon Solomon som vann både korta och långa banan i terräng-SM för två veckor sedan, tackade nej till att springa NM i Reykjavik fick Gergis chansen igen trots att han inte sprang terräng-SM utan valde ett träningsläger i Etiopien.
– Formen är också mycket bättre nu. För fyra dagar sedan kom jag hem från ett nästan sex veckor långt läger i Etiopien där jag tränat på 2800 meters höjd. Det ska bli kul med terräng-EM om en månad då jag springer M22-klassen, säger Amanuel som vann det 9,5 kilometer långa loppet i Reykjavik med god marginal till dansken Peter Glans. Amanuels segertid blev 28:55, elva sekunder före Danmarks Peter Glans och ytterligare sex sekunder före Högbys David Nilsson.

I damklassen blev det en spännande uppgörelse om medaljerna mellan SM-bronsmedaljören Lisa Havell och titelförsvararen Sara Christiansson samt danskorna Maja Alm och Anna Emilie Møller.  Möller som var sjua på 3000 meter hinder i EM avgjorde med en långspurt, men  Lisa och Sara kunder hålla Maja Alm bakom sig vilket innebar att Sverige kunde vinna lagtävlingen

Svenska damlaget som tog NM-guld: Lisa Havell, Sara Christiansson och Sanna Mustonen.