1.02.28 – svenskt rekord av Mikael Ekvall

Mikael Ekvall, den nye rekordhållaren på halv maraton, flankeras av Isabellah Andersson och Lena Eliasson. Foto: David Andersson.

Mikael Ekvall gladde med att sätta svenskt rekord vid VM i halv maraton som avgjordes i perfekt väder på en snabb bana i Köpenhamn. ”Micke” siktade på en tid strax över 1.03, men kom i mål som 40:e man på 1.02.28 – 12 sekunder under Mustafa Mohameds två år gamla svenska rekord.

– Jag är inte jätteförvånad över tiden. Det var grymma förhållanden idag och banan var riktigt snabb, konstaterade den 25-årige Strömstad-löparen.
– Det var lite besvärligt i början eftersom det var trångt och alla ville fram.
– Från 3 km sprang jag med en kille från Irland. Vi drog varannan kilometer. Vid 11 km kom vi ikapp en grupp löpare som jag sedan höll kontakt med in i mål.

Mikael har aldrig en klocka med sig när han tävlar. Nu kollade han mellantiderna på digitalklockor utplacerade längs banan:
– Jag hade tänkt springa första milen på 30 minuter. Vi passerade efter 29.47. Vid 15 km insåg jag att jag kunde slå svenskt rekord.
– Redan efter 11 km började jag känna mig sliten, men tiderna vid 15 km och 20 km var inspirerande. Jag körde allt som gick på slutet.
– Jag var fruktansvärt trött efter loppet. Trots att jag såg tiden när jag sprang i mål vågade jag i början inte riktigt ta ut något.
– Men så här ett tag efteråt känns det fruktansvärt bra.

1.02.28 är hela 1.46 under Mikaels två år gamla personbästa från Haags halvmara som också avgörs på en flack och snabb bana. Bara åtta löpare från Europa var nu snabbare än Mikael.
Han har de senaste åren gjort flera bra lopp och har svårt att värdera lördagens rekordlopp:
– Ett svenskt rekord smäller alltid extra, men jag har sprungit bra i andra tävlingar.

POSITIVT BESKED FÖR ISABELLAH
Isabellah Andersson kom på 32:a plats i damklassen (tionde bästa europé) med 1.12.16.
– Det kändes bra att springa idag, kommenterade Isabellah, som haft skadeproblem i vinter och därför bara kunnat träna för fullt den senaste månaden.
– Jag hade bestämt mig för att inte titta på klockan utan istället köra på känsla. Efter 5 km kände jag att det gick lite för fort, så jag sänkte tempot.
– Jag är jättenöjd med mitt lopp. 1.12 efter en månads ordentlig träning är inte så dåligt.
– Det viktigaste är att jag aldrig kände av knäet.
– Nu vet jag var jag ligger. Det finns mycket att jobba med, men det är långt kvar till EM.

Lena Eliasson kom på 51:a plats med 1.14.27 – personbästa med 1.21.
– Min taktik var att hålla 3.35 per kilometer. I början låg jag på 3.30, sedan hittade jag en klunga som höll bra tempo, berättade Lena.
– Jag trodde jag att det skulle kunna öka på slutet för att få en tid under 1.14, men jag fick ont i framsidan av låren när det var en och en halv kilometer kvar.

Efter 2.41.38 i maratondebuten i Dubai för två månader sedan har Hässelby-löparen tävlat flitigt i orientering. Hon känner sig därför inte riktigt farttränad på hårt underlag just nu. Ändå hade Lena 34.50 som mellantid vid 10 km vilket är under hennes personbästa på 10 km.

Utanför VM-tävlingen hade Andreas Åhvall från Hässelby 1.06.06 – personbästa med drygt en och en halv minut. Han besegrade 31 av VM-löparna och var näst bäst i den öppna klassen. David Nilsson, Högby, fick tiden 1.07.17.

KENYA DOMINERADE
Kenya dominerade som väntat damklassen i VM. Gladys Cherono vann loppet på 1.07.28. Hon följds av ytterligare tre löpare från Kenya som därmed överlägset tog hem lagtävlingen.
Hela 32 av de 90 deltagarna i damklassen noterade nya personliga rekord.

Det blev kenyansk seger även i herrklassen genom Geoffrey Kipsang Kamworor som sprang på 59.07.
Zersenay Tadese från Eritrea, som vunnit halvmaraton-VM fyra gånger, slutade på fjärde plats med 59.37.
I lagtävlingen har Eritrea varit tvåa efter Kenya de sex senaste VM-loppen. Nu hade Eritrea det bästa tremannalaget.
13 av de 20 första i herrklassen satte nya personliga rekord.

21 098 meter på 1.02.28 sliter hårt.