140 lag i full fart nerför Vindelälven

Vindelälven är vildare än på många år. Regnet de senaste månaderna har fyllt älven högt över det normala vattenståndet. I täten av Vindelälvsloppet går det undan för Flemingsbergs lag.

På onsdagen startade årets upplaga av stafetten längs Vindelälven. Det 15:e loppet samlar 140 lag som springer 35 mil längs Vindelälven.
- Stafetten har lite annan karaktär i år. Vi försöker göra det lite mer till fest och breddtävling, förklarar tävlingsledaren Rolf Pehrsson.
Från att ha samlat 6000-7000 deltagare för några år sedan är man nu nere i under 3000 löpare. Men uppslutningnen i samhällena längs banan är som vanligt stor. Arrangörerna räknar med att Vindelälvsloppet ses av 75000 åskådare och att det omsätter många miljoner extra för näringsidkarna. Precis det som var tanken när loppet startades 1984. Löpartävlingen har inspirerat till fler tävlingar längs den oreglerade älven. Vindelälvsdraget är Sveriges största draghundstävling och det finns numera en skotertävling.
De flesta lagen kommer från Västerbotten och Norrbotten och är kompis-, familje- eller motionslag.
Tävlingsklasserna verkar efter två dagar redan vara avgjord. Både i dam- och herrklassen leder stockholmsklubben Flemingsbergs SK med betryggande marginal. För herrarna är marginalen till tvåan hela 23 minuter...
Mer information hittar du på Vindelälvsloppets hemsida. Arrangörerna har dock problem med resultatrapporteringen så resultaten på Internet lär dröja.