17000 platser kvar i Broloppet

När Broloppet avgjordes för två år sedan på den då nya Öresundsbron blev det den största nordiska löpartävlingen någonsin. När loppet avgörs på Pingstdagen är cirka 13000 löpare anmälda. Långt ifrån det tak på 30000 som arangerande Malmö AI satt upp och fjärran från det första Broloppet. Men fest ska det bli.

För två år sedan samlade det första Broloppet hade 92 277 anmält sig, 57 050 från Sverige. Till start kom 79 837, av dessa bröt 119 loppet.
Broloppet i år har samma sträckning som premiärloppet. Löparna springer från Köpenhamn till Malmö. Starten är i Kastrups Strandpark klockan 15 på pingstdagen. Målet är i korsningen Limhamnsvägen-Geijersgatan.
Arrangörerna hade satt ett tak på 30 000 deltagare i årets lopp. 13 000 kan från den utgångspunkten kännas som i minsta laget. Vårruset i Malmö för någon vecka sedan drog 12 000 deltagare.
- Visst, men det är ändå en hygglig siffra, säger Roland Frid, projektledare för Broloppet till Sydsvenskan.
Han medger att det varit roligare med lite fler deltagare, inte minst för att pressa kostnaderna för arrangemanget.
Var ligger smärtgränsen, ekonomiskt?
- Runt 12-13 000 deltagare, säger Roland Frid. Om det ska bli ett brolopp nästa år beror på vad löparna tycker om arrangemanget i år.
Årets upplaga vänder sig i första hand till motionärer. Löpare från 24 länder deltar.
För två år sedan sprang segraren Tesfaye Tola över bron under timmen. Etiopiern Tola blev senare under året OS-trea på marathon medan Broloppets femma Aberaha Arega blev olympisk mästare.
I år är inte loppet lika stjärnspäckat. Kenyas George M Inchoro och Nicholas Kibet som sprungit en halv maraton på 63 minuter och Naftal Dakho från Tanzania blir internationellt motstånd för svenska hoppen Anders Karlsson och Mattias Persson.
I tjejernas elitklass gör Annika Nyberger en intressant test inför Stockholm Marathon. Med sig på startlinjen har hon bland annat kompisen från Spårvägen, Jennie Åkerberg.
Loppet inleds på lördagskvällen inleds i år med stor förfest på Stortorget i Malmö. Folkfesten startar kl 18.00 och det blir scenprogram med kända artister och ett anslutande restaurangtält. För de som ännu inte anmält sig till loppet går det bra att göra efteranmälan på torget.