17:e i VM – Robel är Sveriges nya stjärna

Robel Fsiha först bland européer med sin 17:e plats i lördagens VM i terränglöpning.

Bäste i europée – och 17:e i världen. Spårvägens Robel Fsiha gjorde sitt livs lopp i lördagens terräng-VM i danska Århus.
– Robel sprang offensivt och hade länge tätkänning men trots den höga farten så höll han sin placering, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi och konstaterar att det är den bästa svenska placeringen någonsin i de prestigefyllda mästerskapen.

Eritreafödde Robel Fsiha fick svenskt medborgarskap i december 2018 efter att ha bott i Sverige i fem år. Under tiden i Sverige har han tävlat för Spårvägen och vann sitt första SM-guld i SM-milen 2017. 
– Jag visste att Robel var bra i terräng, han har gjort starka lopp för Spårvägen i Europacupen i terräng, och jag trodde att han också skulle placera sig i EM som var i december, men då var han kanske inte helt mentalt förberedd efter alla turer kring hans medborgarskap, då startade han också tufft men föll igenom. 

På lördagen startade Robel minst lika offensivt och hängde på kenyaner, ugandier och etiopier var bara tre sekunder efter täten efter det första 2-km varvet av de fem varven.
På andra varvet tappade han tre sekunder till och på tredje varvet passerade han 21 sekunder efter dubble terrängvärldsmästaren Geoffrey Kamworor som drog hårt. Fjärde varvet blev riktigt jobbigt - avståndet växte till 55 sekunder, men Robel var inte ensam om att stumna på den brutala banan i Århus och kunde ta någon placering det sista varvet även om avståndet till segraren blev nästan en och halv minut.
Ugandierna Joshua Cheptegei och Jacob Kiplimo lyckades på sista varvet knäcka kenyanska titelhållaren Kamworor. Segertiden för Cheptegei blev 31.40 på den 10 km långa banan. En tid som talar om hur tuff banan var. 
– Feldoserade kurvor, skarpa svängar, partier med lera och sugande backar – många som har varit med länge pratar om att det här är den brutalaste banan i terräng-VM:s historia, säger Lorenzo Nesi.

Napoleon Solomon blev fjärde bäste europée på 36:e plats totalt.

Tufft för Napoleon

Robel Fsiha hade rejält ont i fötterna efter loppet. Ännu värre var det för Napoleon Salomon som redan innan loppet hade ont i ena foten. Dubble Lidingöloppssegraren och EM-femman från i december var nu ändå fjärde bäste eruopée på 36:e plats. 
– Detta var vad jag hade i kroppen idag. Jag har inte kunnat träna som jag velat efter halvmaran i Barcelona för sex veckor sedan på grund av problem med ena foten, säger Napoleon till friidrott.se. Men det var kul att göra VM-debut och det var en härlig stämning längs banan. 
– Det här är den tuffaste bana jag någonsin sprungit. Man kunde inte vila någonstans, det var upp och ner hela tiden och det blev aldrig något bra flyt i löpningen. Ett väldigt tufft lopp, många som satsade hårt, men det var en bra upplevelse.

Junioren Omar Ismail, Högby, sprang offenisvt och var i täten ett tag på första kilometern, men fick problem med ett knä på den knixiga banan och bröt han efter två av fyra varv. 

Resultat, VM i terränglöpning, män:
1) Joshua Cheptegei, Uganda, 31:40
2) Jacob Kiplimo, Uganda, 31:44
3) Geoffrey Kamworor, Kenya, 31:55
----
17) Robel Fsiha, Sverige, 33.06
36) Napoleon Solomon, Sverige 33.49

Kvinnor: 
1) Hellen Obiri, Kenya, 36:14
2) Dera Dida, Etiopien, 36:16
3) Letesenbet Gidey, Etiopien, 36:24                    

Hellen Obiri, Kenya, avgjorde på sista varvet och vann sitt första VM i terränglöpning.