2000 regnblöta löpare i Göteborg

<pre>Text: Jakob Karlsson</pre>
18 grader, ösregn och kraftig vind. Så var förhållandena i Göteborg på lördag eftermiddag, strax innan Avenyjoggen skulle starta. När startskottet ljöd hade vinden avtagit, men regnet öste ner över de 2000 deltagarna under hela loppet.

Det var sjätte året i rad som loppet arrangerades, men det var första gången under namnet Avenyjoggen. Tidigare har tävlingen hetat Göteborgs VM-lopp. Vid de första upplagorna användes maratonbanan från friidrotts-VM 1995, och loppet huvudklass var då 14 km (VM-löparna sprang tre varv på samma bana) med start och
mål vid Ullevi. Sedan 1996 är loppet 10 km, med start vid Ullevi och målgång på Avenyn och Götaplatsen. Till stora delar springs dock fortfarande VM-banan.
Som så många andra lopp har Avenyjoggen märkt av ett minskat antal deltagare. I år kunde arrangörsklubben IF Kville räkna in cirka 2000 anmälningar. Så sent som i fjol var 2900 löpare med. Det dåliga vädret gjorde även att få göteborgare var ute för att heja fram löparna. Eller är det undertecknad som är bortskämd med de täta åskådarleden under GöteborgsVarvet?
Den tio kilometer banan är ganska lättsprungen. Det tuffaste partiet är i Slottsskogen efter ungefär halva loppet, då löparna får tampas med ganska tuffa nivåskillnader. Det var på detta avsnitt av banan som herrklassen avgjordes, då Jonas Hagelin från Mölndals AIK kunde gå loss och därefter behålla denna ledning resten av loppet. Segertiden blev 30:50, och marginalen var nära 40 sekunder till tvåan, Lars Johansson från Hälle IF. 15 sekunder senare gick trean Fredrik Karlsson, Sisu Nässjö, i mål.
I damklassen blev det en van segrarinna som tog hand om förstaplatsen; Midde Hamrin, Hässelby IF. Det var dock mycket jämnt mellan henne och tvåan Ursula Cremer, Sydafrika, och det var den senare som var i ledningen större delen av loppet. Till slut vann dock Midde med några sekunders marginal - 35:17 mot 35:23. Sedan tog det nästan tre minuter innan trean, Jessica Bolgerth från Örgryte IS, gick i mål.


Resultat, herrar:
1) Jonas Hagelin, Mölndals AIK 30:50
2) Lars Johansson, Hälle IF 31:27
3) Fredrik Karlsson, Sisu Nässjö 31:42

Resultat, damer:
1) Midde Hamrin, Hässelby IF 35:17
2) Ursula Cremer, Sydafrika 35:23
3) Jessica Bolgerth, Örgryte IS 38:22

Övriga resultat lär dyka upp på IF Kvilles hemsida
http://www.kville.o.se