2.13 på maran tufft men inteomöjligt tycker Szalkai

Det blir mycket tufft för svenska maratonlöpare att kvalificera sig för VM-tävlingarna i Sevilla nästa år.

Svenska Friidrottsförbundet har fastställt följande kvalgränser: 2.13.00 för herrar och 2.34.00 för damer.
Till årets EM var gränserna 2.15.00 respektive 2.37.00. Inte sedan Ingmarie Nilsson vann Stockholm Marathon 1995 på 2.33.03 har en svensk löpare varit ens riktigt nära nästa års VM-kvalgränser.
Kvalperioden börjar i och med Berlin Marathon på söndag och varar t o m Stockholm Marathon den 12 juni nästa år.
På söndag springer årets svenska maratonmästarinna Jennie Åkerberg och fjolårsmästarinnan Annika Nyberger i Berlin. För båda krävs en putsning av det personliga rekordet med drygt fem minuter om de ska klara en VM-plats.
- Det är hårda kvalgränser, men jag tror att jag kan göra 2.13, säger Anders Szalkai, som var en av två svenska maratonlöpare i EM i somras.
Szalkais nästa mara är Peking Marathon i slutet av oktober.
Alfred Shemweta, som i år vunnit SM-guld på 10000 meter och halv maraton, är en av dem som har möjlighet att komma med i VM-laget. Trots att Shemweta inte är svensk medborgare fick han ställa upp i Finnkampen.
Nu har Svenska Friidrottsförbundet anmält honom till VM i halv maraton som avgörs i Zürich nästa helg.
- Internationella friidrottsförbundet tillåter att friidrottare representerar sitt nya land i VM-tävlingar när deras ansökan om medborgarskap i det nya landet börjat behandlats. Shemweta har lämnat in ansökan om svenskt medborgarskap, säger Svenska friidrottsförbundets sportchef Toralf Nilsson.
VM-kvalgränserna i övriga grenar fastställs senare.