2.13.19 - pangtidav Szalkai i London

Anders Szalkai gjorde sitt livs lopp när han på söndagen blev 14:e man i det stjärnspäckade London Marathon. Med tiden 2.13.19, tog Spårvägenlöparen ett steg närmare den absoluta världseliten.

Det är den femte bästa svenska tiden på maraton någonsin, den bästa sedan Åke Eriksson vann Stockholm Marathon 1991.
Efter loppet var Anders Szalkai nöjd, men ändå inte riktigt glad. Nu missade han den av Svenska Friidrottsförbundet uppsatta VM-kvalgränsen med futtiga 19 sekunder.
En löjligt liten mariginal efter mer än två timmars tampande med världseliten.
När Sven-Åle Jåfs, förbundskapten, för de svenska långlöparna fått höra om Szalkais prestation lovade han dock omgående att försöka omförhandla gränsen.
För söndagens Anders Szalkai var en klass bättre än vi sett honom tidigare. Han löpte offensivt och hade inga större problem att hänga med i klungan med världsstjärnorna. Där fanns i stort sett alla förhandsfavoriterna, världsmästaren Abel Anton, 1998 års londonsegrare Antonio Pinto, världsrekordhållaren Antonio Pinto med flera.
- Hararna drog iväg i början och det dröjde länge innan någon i vår klunga fattade att marockanen Abdelkader El Mouaziz fanns med där.
Halvvägs hade så El Mouaziz ett försprång på en och en halv minut. Först då började körningen i favoritklungan.
- Jag hängde med till 25 och hamnade sedan i ett gap så att jag fick springa ensam, berättar Szalkai för Marathon.se. Först vid 30 kilometer kom jag ifatt en löpare - världsrekordhållaren Ronaldo da Costa. Vi växeldrog sedan och fick sällskap med några löpare, men när det var 40 kilometer kvar insåg jag att jag var tvungen att dra själv för att ha en chans att göra under 2.13.
- Målet idag var att sätta pers - och det lyckades ju, men när det inte blev under 2.13 är det här inget jag firar. Nu åker jag hem direkt, sade Szalkai några timmar efter loppet, synbart oberörd av det tuffa loppet.
Bjarne Thysell som var var den andre svenske elitlöparen, hängde med andraklungan tlll två mil men bröt när han fick problem att följa med i tempot.

Marockanen Abdelkader El Mouaziz lyckades hålla sitt försprång loppet ut och vann med tiden 2.07.57 - två sekunder från banrekordet. Antonio Pinto blev tvåa och Abel Anton trea.

Den stora vinnaren i London var dock kenyanskan Joyce Chepchumba som vann loppet på 2.23.22. Nytt världsrekord utbrast arrangörerna och delade ut bonusen på drygt en miljon kronor. Britterna menar att rekorden för kvinnor ska sättas i lopp för enbart kvinnor. Lägg till ytterligare drygt en halv miljon kronor - och ni har dagsförtjänsten för den 28-årige kenyanskan som vann i London även 1997.

Totalt var det närmare 30000 löpare som fullföljde söndagens lopp som avgjordes ett härligt vårväder.

Resultat finns på London Marathons hemsida.