2.31.26 nytt millenniebästa

Olle Rundberg från Bovallstrand blev förste svensk det här millenniet att fullfölja ett maraton. Den 53-årige bohuslänningen sprang på nyårsdagen Millennium Marathon i Nya Zeeland på 3.00.42.
Men 20 timmar senare putsades det svenska millenniebästat ordentligt när Johnny Petrén blev 39:a i det stjärnspäckade Maratona del Millennio i Rom.

2.31.28 är nya personbästat för Johnny Petrén som efter en lång karriär som banlöpare på främst 1500 meter och 3000 meter hinder nu satsar på maraton.
- Jag är nöjd med loppet, det är fortfarande se och lära när det gäller maraton, förklarar Petrén. Jag hade aldrig några ambitioner att vara med och slåss i täten utan bara att springa igenom loppet på en hyfsad tid.
För loppet i Rom kryllade av duktiga löpare. 54 löpare hade personbästa bättre än 2.20.
- Det värsta var att de som var före snodde min dricka. jag hade gjort i ordning egna flaskor och gel som jag skulle ha, men det var först vid 15 kilometer som det fanns någonting kvar till mig. Nästa gång var vid 28 kilometer och det kolsyrade vattnet som var alternativet var ingen höjdare...
Kanske därför gick Johnny in i väggen vid 35 kilometer.
- Jag nästan gick på slutet, men ändå tog jag mig förbi till exempel tanzanias Francis Naali...
Som tolvåring sprang Johhny halvmaran på 1.26. Arton år ligger mellan den prestationen och loppet i Rom på nyårsdagen. Ändå säger sig Johnny ha mycket kvar att ge:
- Nu åker jag på träningsläger till Spanien - springer Sevilla i feruari, men siktet är inställt på Stockholm Marathon - och då ska jag ha lärt mig det här med maratonlöpning.