2.33.05 - storlopp av Marie Söderström Lundberg!

Marie Söderström-Lundberg var futtiga fem sekunder från OS-kvalgränsen när hon kom på tionde plats i Nagoya Marathon med 2.33.05. Tiden är 2.15 under hennes tidigare personbästa från Frankfurt Marathon i höstas.

Marie öppnade tufft och hade 35.15 på den första milen. Hässelby-löparen avverkade den första halvan på 1.15.43 och även om den andra halvan gick två minuter långsammare så avancerade hon från 17:e till 10:e plats.
- Jag kände mig stark under hela loppet. Det var inte förrän några hundra meter från mål som jag insåg att jag hade chans att gå under 2.33. Jag ökade tempot, men det var för sent, kommenterade Marie.
Tiden är extra meriterande eftersom Nagoya Marathon är ett rent kvinnolopp. Det betyder att deltagarna inte har möjlighet att få draghjälp av manliga deltagare som i mixade lopp. Nu sprang Marie Söderström-Lundberg solo under större delen av tävlingen.
Maries tid är den tredje bästa tiden av en svensk tjej någonsin. Endast Evy Palm (2.31.05) och Ingmarie Nilsson (Eriksson) (2.33.03) har sprungit snabbare.
Marie Söderström-Lundberg var bästa europé i Nagoya. Naoko Takahashi vann loppet på 2.22.19. En seger som säkert ger japanskan en OS-biljett och gör henne till storfavorit i Sydney. Takahashi gjorde ju ett bragdlopp för två år sedan då hon vann Asiatiska mästerskapen i Bangkok i ett sololopp i värme på 2.21.47.
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) tar ut delar at OS-truppen på tisdag. Svenska Friidrottsförbundet har nominerat fem friidrottare, men Marie finns inte med på denna lista.
- Det fina lopp i Nagoya kom för sent för att Maris kandidatur ska kunna behandlas redan nu. Vi kommer dock att informera SOK om resultatet. Maries namn kommer upp vid nästa uttagningstillfälle, förklarar Leif Dahlberg som är förbundskapten för det kvinnliga friidrottslandslaget.
- Hon var visserligen fem sekunder från kvalgränsen, men med tanke på
Maries fina resultat i fjol - och speciellt i VM - anser jag att hon håller OS-klass.
Marie Söderström-Lundbergs nästa stora uppgift är Stockholm Marathon den 3 juni. I det loppet har hon en seger från 1999 att försvara.