2.47 av Malin i smogigt Hong Kong Marathon

Malin Ewerlöf-Krepp blev i söndags sexa i Hong Kong Marathon. Malin öppnade lite hårdare än i sin debutmara i Stockholm 2005, men ökade inte på andra halvan utan hade 2.47.16 i mål vilket räckte till sjätte plats bland damerna.

Med varmt fuktigt väder och ett Hong Kong som har värre problem än någonsin med luftföroreningar är Hong Kong egentligen inte den bästa platsen på jorden att springa maraton. Men med 40000 deltagare på olika distanser har loppet under de senaste åren blivit ett av Asiens största och Hong Kong är alltid en upplevelse.

För SM-mästaren Malin Ewerlöf-Krepp var Hong Kong-loppet också mer en semester än ett riktigt test. Men Malin sprang för fullt i loppet och hade en dryg minut bättre tid efter 10 km än i Stockholm Marathon 2005. Hon passerade halva loppet på 1.23.11 (1.23.50 i Stockholm) och 30 km på 1.57.51 (1.58.45).

Många löpare fick stora problem under loppet. En tjock smog låg över Victoria-hamnen och Tsing Ma-bron. Enligt kinesiska tidningsuppgifter fördes 22 löpare till sjukhus. På tisdagen avled en av dem – och även för ytterligare en löpare är läget kritiskt.

Kenyas Simon Bor vann maratonloppet på 2.14.18 medan damklassen vanns av Dire Tune från Ethiopien på 2.35.15.