31.09 - svenskt rekord av Meraf Bahta

Meraf Bahta förbättrade på söndagen sitt eget svenska rekord på 10 km landsvägslöpning till 31.09 när hon vann ett lopp i Schoorl i Holland. Tiden är hela 29 sekunder under Bahtas tidigare rekord från ett lopp i Røyse i Norge i oktober. 31.09 är också nytt nordiskt rekord.

Bahta vann Groet uit Schoorl Run med två sekunders marginal till Susan Krumnis från Holland. Krumins var tvåa på EM i Berlin 2018 på 10 000 meter i somras före Meraf Bahta. Nu gjorde de båda EM-medaljörerna sällskap hela loppet. 5 km passerades på 15:41 och med 150 meter kvar kunde Hälle-löparen spurta ifrån.
Tiden 31.09 är svenskt rekord och  16 bättre än Karoline Bjerkeli Grøvdals nordiska rekord. Dessutom fyra sekunder snabbare än Merafs svenska rekord på 10 000 meter bana.

I somras blev det känt att Meraf Bahta tre gånger under ett år missat att rapportera var hon befann sig vid en viss tid – så kallad vistelserapportering – vilket är et brott mot dopingbestämmelserna. Riksidrottsförbundets dopingkommission, som utredde ärendet, rekommenderade ett års avstängning. Bahta friades dock av dopingnämnden som är den dömande instansen. Denna friande dom har nu överklagats till Riksidrottsnämnden, svensk idrotts "högsta domstol" som får avkunna den slutliga domen.

I väntan på slutgiltig dom fortsätter alltså den flerfaldiga svenska mästarinnan från Hälle IF att tävla.

Caroline Almkvist från Hässelby, som fick sitt genombrott i fjol när hon sensationellt var SM-tvåa på maraton, vann halvmaraton-klassen (21,1 km) i Schoorl på 1.17.45 vilket är personbästa med drygt en minut.