400 sprang Norges största maratonlopp

Ett par hundra löpare genomförde på söndagen Oslo Maraton. Oslo har under en period varit enda huvudstad i Europa som inte haft ett eget maratonlopp. Nu jobbar Grete Waitz klubb SK Vidar på att bygga upp nya Oslo Maraton.

"Är du tillräckligt tuff", undrade SK Vidar i reklamen inför loppet.
400 löpare ansåg sig tillräckligt tuffa för att anmäla sig på maratondistansen. Dessutom var tusen löpare anmälda till halvmaraton och drygt 200 till 5 km.
Deltagarna bjöds på skönt höstväder med elva plusgrader. Maratonlöparna avverkade två varv på en flack bana som har start och mål på Aker Brygge. Banan går först österut genom ett hamnområde, därefter tillbaka samma väg förbi Aker Brygge som passeras efter 9,8 km
Löparna fortsätter sedan förbi en annan containerhamn. Banan går på en cykelväg en kort sväng in på Bygdöy innan den fortsätter en dryg halvmil västerut för att sedan vända tillbaka samma väg med undantag av Bygdöysvängen.
Oslo Maraton-banan är inte speciellt publikvänlig. På söndagen var det få åskådare, förutom vid start- och målområdet.
Tidigare har Oslo Marathon avgjorts på en bana genom centrala delar av den norska huvudstaden. Detta har medfört stora höjdskillnader och betydande trafikproblem.
Eftersom arrangörer av löpartävlingar i Norge tvingas betala för polisbevakningen har det blivit för dyrt med en bana genom centrala Oslo. Den nya banan kräver inte speciellt många poliser för att dirigera biltrafiken.
Trots att Norge haft världsstjärnor i maraton som Grete Waitz och Ingrid Kristiansen är intresset i Norge numer klent för långlöpning.
Medelåldern på deltagarna i Oslo Maraton är klart högre än medelåldern på deltagarna i Stockholm Marathon och Helsingfors Marathon.
Det blev Oslo-löpare som vann både dam- och herrklassen i årets Oslo Maraton. Jan Helgesen från Tjalve var snabbast av herrarna med 2.26.09 och Sofie Spitsen från Vidar snabbast av damerna med 2.54.08.

Resultat Oslo Maraton
Män
1) Jan Helgesen, Tjalve, 2.26.09
2) Martin Kjäll-Ohlsson, Vidar, 2.27.02
3) Morten Skarstad, Namdal, 2.29.30

Kvinnor
1) Sofie Spiten, Vidar, 2.54.08
2) Turi Malme, Fræna, 2.54.35
3) Christina Holth, Vidar, 3.04.58