75 km mitt i natten är inget skämt

75 kilometer i fem varv på terrängbanan i Ursvik strax norr om Stockholm. Start mitt i natten - 1 april 2000. Men ta det inte som ett skämt.
- Nej det här är ett ultralopp för dem som vill ha en rejäl genomkörare, säger inititivtagaren Johan Andersson.

Multisportarna har fått upp ögonen för det här med ultralöpning, det vill säga distanser längre än maratonsträckans 42 195 meter.
Johan Andersson och lagkompisen Kristian Berglin i multisportlaget Northern Lights sprang banan i Ursvik som träning 1999. Nu bjuder man in även andra löpare till loppet som de kallar Ursviks Ultra.
75 kilometer i terräng - och dessutom start mitt i natten.
Varför då?
- Det blir strapatser på det sättet. De första timmarna får man springa med pannlampa. Men på det här sättet kommer man att gå i mål i dagsljus.
Men 1 april - det kan ju vara snö då?
- Jaaa... det är ju nästan bättre då, säger Johan Andersson som själv kommer att springa.
Redan är 13 löpare anmälda - och loppet är gratis. Anmälan sker på epost till Johan Andersson och registrering sker en timme innan start natten till lördagen 1 april.
Sverige har endast några stycken ultralopp per år. Hultsfreds ultra är det mest kända, men även uppe i västerbottniska Adak finns det numera ett ultralopp, och KG Nyström har också flaggat för att han 2000 kommer att arrangera Vänern runt igen.

Mer information om Ursviks Ultra finns här.