9787 löpare fullföljde historiens varmaste Lidingölopp

Det var drygt 19 grader varmt och sol när Lidingöloppets tremil fyllde 40 år på lördagen. Värmen blev jobbig för många av de drygt 10 000 startande och det var fler som bröt jämfört med förra året.

För första gången i Lidingöloppets historia blev värmen en faktor på tremilen. Många löpare hade tränat på kvällarna i betydligt lägre temperaturer och var ovana vid värmen som i solen var långt över 20 grader.
12 002 löpare var anmälda på 30 km och av dessa fullföljde 9787. Den genomsnittlige Lidingölöparen väger 63 kg och tappar ca 8 hg per mil. I år gjorde värmen att löparna tappade ännu mer på grund av värmen och det var många som sprang långsammare än vanligt.
– Detta var det varmaste loppet jag sprungit, sa 61-årige Sune Eriksson från Vagnhärads SK. Och han vet var han pratar om eftersom han fullföljt samtliga 41 Lidingölopp!
Att det var ett tufft lopp visar också det faktum att bara 338 män klarade medaljtiden 2.15 jämfört med 397 stycken förra året. Kvinnornas medaljtid 2.38 klarade 94 tjejer jämfört med 127 stycken 2004.

Många glada löpare
Trots värmen så fanns det gott om glada och nöjda löpare i målområdet på Grönsta gärde på lördagseftermiddagen. En av dem var 29-åriga Anna Rydström från Göteborg som gjorde sitt andra Lidingölopp över fulla distansen:
– Förra året hade jag 2.44 och nu blev det 2.42.24. Jag är nöjd, speciellt med de sista 5 km och vädret var perfekt! Jag tränar ungefär tre gånger i veckan och brukar springa 1–1,5 timme varje gång, berättar hon.
– Jag har haft lite problem med ett knä under sommaren men har ändå kunnat springa några motionslopp. Bland annat halvmarorna GöteborgsVarvet i maj och Svinesundsloppet i juni.
En annan löpare som var fräsch efter tre avverkade mil var Ola Elander, 29, från Karlstad:
– Jag var osäker på formen och första milen var tuff men efter 15 km gick det lättare, förklarar Ola
Han berättar att han tidigare i år har sprungit bland annat GöteborgsVarvet (1.40), Stockholm Marathon (3.40) och S:t Eriksloppet (1.40). Det lopp han är mest nöjd med är dock halvmaran Baltzarloppet i Motala i slutet av juli då han hade 1.30.
– Det här var min andra tremil i Lidingöloppet. Förra året hade jag 2.56 och nu blev det 2.38.13, den sänkningen är jag nöjd med! Jag tränar ofta men springer inte så fort. Det blir mellan fyra och sju löppass varje vecka på mellan 10 och 20 km och dem springer jag i en fart av 5–6 minuter per kilometer, avslutar Ola som representerar för Friskis & Svettis.

Fullföljd klassiker!
”Helt fantastiskt!, strålande!!” Orden kommer från en kille som ligger på målområdet och pratar i mobiltelefon. 31-årige Jens Duvander från Kristianstad har just fullbordat En svensk klassiker – Vasaloppet (skidor), Vätternrundan (cykel), Vansbrosimmningen och alldeles nyss Lidingöloppet – och han uttrycker vad han kände när han sprang över mållinjen en halvtimme tidigare.
– Jag fick lite kramp på slutet men kunde ända fullfölja på 3.00. Av de fyra loppen så var det nog det här som var jobbigast, förklarar han.
Det var många trötta men nöjda löpare i solen på Grönsta gärde denna eftermiddag. Nu väntar lite vila innan det är dags att börja förberedelserna för 2006!

Anm.: Antal fullföljande på 30 km: 8002 män och 1785 kvinnor.
Foto: Jonas Hedman