Alfred Shemweta favoriti Stockholmsloppet

Alfred Shemweta är den mest intressanta deltagaren i Stockholmsloppet som avgörs på lördag. 28-årige Shemweta blev bäste svensk på 10 000 meter i Finnkampen förra helgen. För en månad sedan vann han SM-guldet på 10 000 meter.

Alfred Shemweta kommer från Tanzania, men tävlar sedan några år för Flemingsberg. Han har lämnat in ansökan om svenskt medborgarskap och hoppas bli svensk medborgare i tid för VM i halv marathon som avgörs i Zürich den 27 september.
Shemweta springer Stockholmsloppet för att försöka klara den svenska VM-kvaltiden 1.02.45 vilket är några sekunder under hans bästa notering på distansen.
Alfred Shemweta får motstånd av bland andra Bigboy Goromonzi från Zimbabwe och Andreas Carlborg från Spårvägen. Goromonzi har gjort 1.01.43 på halv maraton - ett resultat av hög internationell klass. Carlborg var i våras tvåa på 12 km vid SM i terränglöpning.
Ledishah Biwott från Kenya är favorit i damklassen. Hon har presterat goda resultat i flera svenska långlopp i sommar. Svåraste motståndare är Annika Nyberger från Hässelby - svensk mästarinna i maraton i fjol - och Helene Willix från KA1 - svensk mästarinna i terränglöpning i våras.
Stockholmsloppet avgörs på en snabb bana som går genom centrala Stockholm. Start kl 15.00 på Lidingövägen och mål på Stockholms Stadion. Distansen är halv maraton (21 098 meter).
Detta är ett av Sveriges äldsta löpartävlingar. I år genomförs Stockholmsloppet för 73:e gången. 1927 var året då den första Volvo-bilen tillverkades, och året då Charles Lindbergh blev den förste som flög non stop över Atlanten. Samma år arrangerade Fredrikshofs IF för första gången Stockholmsloppet.Tävlingen blev snabbt en framgång. Stockholmsloppet, som avgjordes på en 25 km lång bana genom Stockholms norra förorter, betraktades tidigt som det viktigaste långloppet i Sverige.
1984 föddes det moderna Stockholmsloppet. Fredrikshof satsade tillsammans med Turebergs FK på att återge Stockholmsloppet positionen som en av landets största och viktigaste tävlingar. Denna satsning har lyckats. Intresset från löparna har hela tiden varit stort.
I år är 9 118 löpare (7 449 herrar och 1 669 damer) anmälda till Stockholmsloppet. Ytterligare drygt 900 pojkar och flickor mellan 7 och
14 år springer Young Run som startar en och en halv timme innan Stockholmsloppet.