Fjällrävar sätter fart på Åre

Med gröna slalombackar och halvtomma anläggningar är tempot i Åre på sommaren minst sagt lugnt. Men den senaste veckan har något varit på gång och på fredagen höjdes pulsen när deltagarna i Fjällräven Extreme Marathon intog byn.

Björn Lindell och Daniel Jansson körde hela vägen från Uppsala. Raka vägen till nummerlappsutdelningen i Åre Fjällby. Men innan de hämtade nummerlappen var de bara tvungna att kolla in Fjällrävens minimässa med det senaste i utrustningsväg.
- Man måste ju se om man har missat någon detalj, säger Björn.
- Det finns alltid någonting att slipa på i utrustningen, fortsätter Daniel.
Efter flera FEM uppe i Björkliden, och inte minst dubbleringen i fjol då de sprang först FEM 50 och sedan FEM 70, så är det ingen underdrift att kalla Uppsalapojkarna fullfjädrade Fjällrävar.
- Vi sprang Stockholm Marathon på 3.40 någonting. Vi är inga superlöpare precis men det går nog nästan lika snabbt med ryggsäck i terräng, säger Björn.
Rätt utrustning är både livsviktig och obligatorisk i FEM 70.
- Prylarna utvecklas hela tiden, man jagar vikt och vi är nu nere i 4,5 kg med sovsäck, tält, kök och allt, säger Björn.
- Men ner mot 3 kg skulle man vilja komma, säger Daniel och fingrar på Fjällrävens nya ryggsäck.

Men alla är inte rutinerade, snarare tvärtom. Årets nya utformning av FEM 30 och FEM50 som innebär att de tävlande inte behöver bära med sig utrustningen utan kan sova på hotell, stuga eller var man vill natten mellan lördag och söndag har lockat många förstagångslöpare.
Daniel Adolfsson och Fredrik Schillgard ska springa FEM 50. Väl medvetna om att de borde ha tränat lite mer och förberett sig lite bättre växlar de mellan att garva och noggrant lyssna på fjällvane kompisen Rickard Westlings råd.
- Vi sejfar och kör på stigarna förklarar Daniel Adolfsson och pekar på stigarna från Ottsjö några fjäll söder om Åre.
Kartan ser väldigt randig ut ibland.
- Det där är höjdkurvor förklarar Rickard Westling...

Mer om Allt om FEM 2001