Vilket tryck på nya FEM!

Bråda sista timmar för arrangörerna av 2001 års Fjällräven Extreme Marathon.
Allt ska vara klart till fredag klockan 12 då incheckningen öppnar.
- Jag hade hoppats på att vi skulle få 250 lag första året i Åre, säger Fjällrävens Martin Axelhed.
Det blev ännu bättre. 265 lag ska på lördag och söndag springa de ännu så länge hemliga banorna i Åre-trakten.

- Det har varit ett intensivt arbete och så sent som för någon dag sedan spikade vi sträckningen för långa klassen FEM 70, säger Martin Axelhed.
Martin & Co kan från sitt örnnäste i Åre Fjällby blicka ut över Åre. Detta är navet i FEM-organisationen. Här finns sambandet, datorer och folket som planerat årets upplaga av Fjällräven Extreme Marathon. Under den här veckan har tio personer arbetat i kansliet. Under helgen komer det att vara 50 funktionärer som tar hand om de 530 personerna från sju nationer.
Erik Ahlström drog igång tävlingsformen att springa i fjällen med ryggsäck 1994 i Björkliden. Fjällräven hängde snart på och i år ville man vara mer än ivriga påhejare. Man tyckte att Åre var den perfekta platsen för Fjällräven Extreme Marathon.
- En av anledningarna till att vi ordnar FEM i Åre är att vi ville nå nya löpare och här står vi nu med rekordmånga deltagare, förklarar Martin.
FEM 50 är största klassen i år. Både FEM 50 och FEM 30 är lite vänligare i år eftersom de tävlande slipepr övernattningen på fjället. Ett koncept som lockat nya bergslöpare.
Nytt är också de många kringaktiviter som bjuds i år. Själva löpartävlingen börjar visserligen på lördag men fredagen är späckad för entusiasten.
Här är hålltiderna för fredagen:
12:00 Incheckningen öppnar. (Registrering, utdelning av kartor, startkort och nummerlappar.)
Minimässa: Utställning med partners (länk till partners)
Föredrag: Team Fjällräven mot Denali, Näringslära (Maxim)
19:30 Kolhydratchock.
22:00 Incheckningen stänger
00:00-01:00 Incheckning för sent ankommande lag.

Mer om Allt om FEM 2001