Aloha, här kommer en rapport inför Ironman

Svenske motionären Hasse Gerremo är en av dem som på lördagen ska genomföra Ironman på Hawaii. 3,8 km simning, 18 mil cykling och som avslutning ett maratonlopp väntar. På fredagen fick vi denna rapport från Hasse.

Aloha! (Betyder Hej)

Hur som helst så är det toppen här i Kailua-Kona, Hawaii. Det märks verkligen att det är Ironmantävling på gång. hela stan är skyltad med sponsorskyltar och det vimlar av triathleter från hela världen.
Det har varit både sol och regn under veckan. Igår regnade det precis hela dagen. Så då blev det ingen träning.
Man förutspår växlande monlighet med lite skurar på lördag och det blir mycket fuktigt betonar tävlingsledningen.
Jag har träffat Lena Wahlquist som varit här sedan förra tisdagen och laddat. Lena vann i Lanzarote på Ironmandiskans och är lite av favorit här nere. Patrik Tjärdal (Vann i Japan )och de andra västeråsarna (som kvalade in i Zûrich) har jag inte träffat ännu, men Lena har gjort det och dom har tränat och besiktigat banan ordentligt vet jag.
Åsa Anderson ställer tydligen inte upp. Hon är inte med på anmälningslistan men hon var direktkvalad från i fjol med anledning av hennes vinst i hennes grupp.
Norrmännen är här med 2 man, finnarna med 2 st (Esko Strömsholm och Annsi Lehtinen) Annsi har vunnti bland annat i Kalmar Ironman ´de senaste två åren. Danskarna är representerade med 12 st. Dominerande i startlistan är USA, Tyskland, Japan och Frankrike.

Simbanan i Oceanen utanför hamnen är en rektangulär bana där man simmar ut 1850 meter längs kusten , gör en kort 100 meter och sedan åter till hamnen. Det blir 3800 meter. Det är inte strömt men det kan komma in lite dyningar. Man flyter bra i det här salta vattnet. De bästa tiderna som uppmätts ligger runt 42 minuter.
Det är ca 26 grader i vattnet.

Cykelbanan är ganska enformig. Man cyklar ut från Kailua-Kona och rakt ut i lava-landskapet till en vändpunkt ca 80 km ut och sedan åter mot stan. Det värsta är nog vindarna som kan spela ett spratt. Ifjol var det tydligen extrema vindar där man bland annat blåste av cykeln vissa gånger. Vet ej alls hur det blir i år. Skall berätta detta efter loppet. Annars är banan ganska flack med högsta topp på 180 meter. Men det är långa sega backar om det blåser. Förhoppningsvis blir det också medvind på hemvägen.

Det var race-meeting igår. Mycket trevligt. Under en och en halv timme informerade de olika cheferna för olika ansvarsområden vad vi hade att vänta oss och gick igenom det mest elementära.Det grundliga skall vi kunna enligt de föreskrifter som dom skickat ut i en liten "bok" tidigare.

- 91% av damerna och 93% av herrarna fullföljde i fjol. Man har 7000 st funktionärer till hela tävlingen i år.

Kontrollstationer på cykel är varje 8 km och på löpningen är det varje mile, det vill säga 1,6 km!
Det var som den ansvarige chefen för matkontrollerna sade; "Vi serverar hela dagen och vi har även en kvällsmeny för dom som är sena. Vi erbjuder varierande erbjudande vid de olika "matställena" men man måste tyvärr ta sig mellan dem själv."
Läkaren uppmanade om att vi skulle dricka mycket och att vi förberedde oss noga.
Racedirectorn hade fyra enkla regler som han uppmanade alla att komma ihåg, så skulle allt gå bra;1. Håll till höger när du cyklar. 2. Kör om till vänster. 3. Ligg aldrig närmre än 3 cykellängder till framförvarande och 4. Omkörning får endast ta 15 sekunder.

Livet runt tävlingen är angenäm. Själv har jag familjen med och när jag har tränat färdigt på dagarna så gör vi olika aktiviteteroch turistar på ön på olika sätt.

Känner mig i bra form och det skall bli kul att ge sig iväg på lördag morgon kl 07.00.

I tisdags så var det Parad genom staden med alla funktionärer och deltagare. Vi både gick i landslagstrupper och åkte i olika roliga fordon. Brandbilar, polisbilar, dragracingbilar, motorcyklar, lastbilar m m.
Mycket publik kantade gatorna.

I kväll är det Carbo-Party, ( pastaladdning) 1500 deltagare + att man har sålt ytterligare ca 2000 biljetter. Det blir nog festligt. Vi är utomhus på en stor parkeringsplats vid det största hotellet i stan.
Aloha!
Hasse Gerremo

Hasse Gerremo - en motionär i Ironman.

Följ Ironman direkt på hemsidan