Alternativ

Alternativ träning hjälper dig att bli en bättre löpare
Många gamla rävar skulle troligtvis skratta åt det här. Enligt dem gäller oavkortat konceptet ”flest mil vinner”. Många hävdar ju också att ”man blir bra på det man gör”, vilket då rimligen borde tolkas som att en löpare endast bör springa.
Men för många av oss funkar inte det. Om vi ens funderar på en mildos över 10 mil per vecka slår allehanda system bakut och kroppen havererar på studs. Så för att sådana som vi ska bli bra, krävs en lång, långsam och ytterst tålamodsprövande uppbyggnadsperiod på många, många år.
För att bli bra behöver man träna mycket, därtill finns det knappast något tvivel, och genom att variera sin träning hjälper man kroppen att återhämta sig, och ger den tid till att reparera allehanda småblesyrer samtidigt som påfrestningar och slitage på olika system minskas.
För konditionen
Alternativträning som syftar till att förbättra eller åtminstone upprätthålla konditionen (kroppens förmåga att ta upp syre), är bl.a. cykling, simning, vattenlöpning och längdskidåkning.
För styrkan
Styrketräning där man använder den egna kroppen som vikt (eller gummiband) är suverän. Då blir man starkare men slipper öka volymmässigt. Här ingår även all typ av balansträning med eller utan swissball. Som löpare gäller det att stärka hela kroppen, så satsa på ett funktionellt träningsprogram som täcker in allt från fot till biceps/tricepsstyrka.
För koordinationen
I första hand tänker jag här på löpskolning eller teknikträning om man så vill. Olika övningar som syftar till att förbättra löpsteget och därmed bidra till en bättre löpekonomi, vilket i slutändan bör ge bättre tidsmässiga resultat.
Men även vanliga gympapass al a Friskis & Svettis eller gymkedjornas dans och aerobicpass ger bra koordinationsträning, om än inte lika löpspecifik. Ibland kan det vara kul och inte minst lärorikt att våga testa nåt helt annorlunda.
För smidigheten
Alla former av yoga är oerhört bra för att träna upp såväl smidighet som styrka och balans. Pilates likaså. Många gymkedjor brukar erbjuda ett pass som heter Body Balance, vilket har inslag från såväl yoga som tai chi och pilates. Mycket bra pass som även skapar lugn och harmoni i sinnet.