Anders Szalkai trea i Lausanne Marathon

Anders Szalkai noterade en ny stor framgång i Lausanne Marathon som avgjordes på söndagen.
- Formen är inte på topp, men tydligen är den inte alltför dålig heller, berättar Anders Szalkai direkt efter sin tredje plats och tiden 2.17.15.

Loppet på en vändpunktsbanan längs Genevesjön blev en uppgörelse mellan Szalkai och ett koppel afrikaner. Med åtta graders temperatur vid starten, lite vind och regn var det relalivt goda förutsättningar för maratonlöpning.
- Efter en långsam start blev det ett taktiklopp. Jag mot afrikanerna... Upp till 35 kilometer hängde jag med och loppet kan nog bäst beskrivas som fartlek, berättar Szalkai.
När etiopeiern Sefay Eticha och kenyanen Thimoty Moni gjorde det avgörande rycket orkade inte årets svenska mästare hänga på utan bevakade nöjt sin tredje plats. Bakom sig hade han bland andra etiopiern Tadesse Becho som sprutslog Szalkai förra året.
Spurtuppgörelsen mellan Sefay Eticha och Thimoty Moni blev helt jämn´där Etciha dömdes som segrare med tiden var 2.16.33.
För bara åtta dagar sedan blev Anders Szalkai 22:a i Beijing International Marathon på tiden 2.21.59. Anders har själv tidigare berättat om loppet på sin egen sida på Marathon.se. Vad han inte berättat där är att han dragits med ischias-besvär de senaste veckorna, och att dessa gjorde sig gällande i Peking.
- Jag ville inte komma med några bortförklaringar, förklarar Szalkai. Besvären medför att jag inte kan ta ut steget. Nu i veckan fick jag chiropraktor-hjälp och vilade efter loppet i Peking så att problemen nästan försvann.
- Egentligen hade jag tänkt ta höstvila nu, men jag kanske ska träna på en vecka till ändå, avslutar Szalkai som i Lausanne sprang sitt femte maraton för året.
Lausanne Marathon som även innehåller både en halv- en kvarts- och en minimara samlade i år totalt över 5000 löpare.


Lausanne, Schweiz: Lausanne Marathon:
1) Sefay Eticha, Etipoien, 2.16.33.
2) Thimoty Moni, Kenya, 2.16.34.
3) Anders Szalkai, Sverige, 2.17.51.
4) Anato Lalimo, Etiopien, 2.17.58.
5) Tadesse Becho, Etiopien, 2.18.11.
Damer:
1) Kore Alemu, Etiopien, 2.38.02.
2) Abeba Tola, Etiopien, 2.40.38.
3) Tadelch Birra, Etiopien, 2.42.30.