Andreas växer med Göteborg Marathon

Starten för Göteborg Marathon. Foto: DECA text och bild.

Göteborg Marathon firade 40:e loppet med att bjuda löparna på perfekta förhållanden.
Det tackade FK Studenternas talang Andreas McConville för och satte ett rejält personbästa när han vann på 2.27.34, den hittills sjunde bästa maratontiden av en svensk löpare 2013.

Andreas sololöpte och passerade halvmaran på 1.10.30, en tid som hade räckt för vinst i halvmaratonklassen, och trots att han tröttnade på slutet så blev det ett nytt personbästa.
Andreas skrällde med 1.08 på halvmaran för några sedan och var med i täten på SM 10000m ifjol. I DN Stockholm Halvmarathon för en månad sedan var Andreas sjua på 1.09.59.
Andreas, gift McConville, hette tidigare Svensson i efternamn och har under många år tävlat på distanser från 800 meter och uppåt.
I damklassen sprang både Manuela Krämer och Camilla Larsson under tre timmar, 2.59.18 respektive 2.59.52. Segraren från Lidingöloppets 30 km, Threse Olin, Ullevi FK, följde upp med ytterligare ett gott resultat när hon vann halvmaran på 1.17.33. Herrarnas lopp vanns av Solvikingarnas Göran Sander på 1.12.24.

Målet för Solvikingarna är att Göteborg Marathon på sikt bli Sveriges nästa största marathonlopp. Bakom ASICS Stockholm Marathon har det inte funnits något svenskt maratonlopp som lockat över tusen deltagare. Med 319 maratonlöpare i mål och 412 på halva distansen sattes nytt deltagarrekord. Växjö Marathon och Vintermarathon är de enda rena maratonloppen i Sverige som kommer i närheten deltagarmässigt i år.

Göteborg Marathon ordnas på en vändpunktsbana från Slottsskogsvallen i Göteborg milen ut till Lilla Amundön. Två gånger fraån och tillbaka för maratonlöparna och en runda för halvmaraton-löparna. Många var rädda för att det skulle bli trångt på den ganska trånga gång- och cykelvägen.
– Banan vi har nu klarar kanske uppemot 1 200 löpare, sedan blir det för trångt. Då får vi flytta loppet, säger Solvikingarnas Anders Bogelius till GP.
– Att varva brukar inte vara några problem och det har jag gjort i Stockholm, Oslo, Växjö och Öland, så det är därför inget nytt, säger menar vana maratonlöparen Jonas Lundström i sin blogg.
– Däremot var det lite tuffare mentalt att man dessutom vände och sprang tillbaka samma sträcka. Men samtidigt gjorde det så att fler löpare var i omlopp och det är smart att låta halvmaran starta 30 minuter senare för att sprida ut deltagarna ytterligare. Det var sällan som man sprang utan att se skymten utav en löpare.

Resultat, maraton herrar:
1) Andreas McConville ‚ FK Studenterna‚ 2.27.34
2) Tomas Johansson‚ LK Spring Åmål‚ 2.41.30
3) Olle Dahlberg‚ Solvikingarna‚ 2.44.38
Damer
1) Manuela Krämer‚ Solvikingarna, 2.59.18
2) Camilla Larsson‚ Mölndal Outdoor IF , 2.59.52
3) Frida Södermark‚ GOIF Tjalve, 3.06.28