Ännu en strålande maratontid: 2:28 av Charlotta Fougberg i Italien

Två av de främsta kvinnliga maratonlöparna, Charlotta Fougberg och Carolina Wikström. Här vid halvmaraton-VM tidigare i höstas.

Charlotta Fougberg slog personligt rekord med 2.28.55 och kom tvåa som gäst på de italienska maratonmästerskapen. Men trots att Ullevilöparen slog sig in som trea genom tiderna i Sverige var hon djupt besviken. OS-drömmen har ännu inte besannats.

Den internationella OS-kval-gränsen är på 2:29.30 för de kvinnliga maratonlöparna. Men Sveriges Olympiska Kommitté har satt upp tider under 2.28:00 som ett av sina grundkrav för att vara aktuell för en samlad bedömning.

Planen var att hålla 3:29/km för 2.27 i mål. Men Charlotta fick jobba tidigt och sista gången som hon visade tummen upp vara efter bara ett par kilometer på fyrvarvsbanan i italienska Reggio Emilia under söndagsförmiddagen. Ett hastigt toalettbesök efter knappt två mil kostade några sekunder. Men Charlotta var fortfarande i ledning, knappt före italienskan Giovanna Epis. Det skulle dröja ytterligare en mil innan ledningen växlade.

Medan Epis gick mot sitt åttonde personliga rekord på nio maror, 2.28:03, så stretade Charlotta mot så gott hon kunde och tappade bara ett par sekunder/kilometer. Hon kom i mål 52 sekunder efter italienskan och 55 sekunder före sitt gamla personliga rekord, från sitt debutlopp i Sevilla för snart två år sen. Däremellan kom hon på 18:e plats på det massakrerande VM-loppet i Doha. Ett lopp som dagens vinnare, och många med henne, bröt.
– Det var revansch på Doha! utbrast Epis, som nu kan se fram mot OS.

Medan italienskan gav sin segerintervju var Charlotta desto mer fåordig.
– Det var aldrig lätt idag, sade en djupt besviken Charlotta Fougberg.

– Att hon gör 2:28:55 när hon får gräva djupt tidigt är en helt fantastisk prestation, hälsar Charlottas tränare Johan Wettergren.
– Hon väggar aldrig. Man inser vilken kapacitet som finns, bekräftar de resultat hon har gjort i höst med segern med banrekord på Lidingöloppet och VM-loppet i halvmaraton.

Det var i oktober som Charlotta på nytt kom på 18:e plats på ett VM. Nu alltså på halva distansen, i Polen. Med tiden 1.10:18 var hon tjugotalet från det svenska rekordet och desto mer nöjd den gången.

Charlotta har laddat upp inför den här maran på hög höjd i St Moritz. Men efter ett några dagar på den två veckor långa vistelsen kom det en och en halv meter snö och resterande pass fick utföras på löpband.
– Hon blev nog lite sliten för en vecka, tio dar sen, tror Johan Wettergren om chansningen att ta sig till Alperna så sent på året.

– Hon kör absolut en mara till om det här inte räcker för att bli uttagen till OS, siar Wettergren om Charlottas planer i den mån man kan ha några under pandemins fortsättning.

Under morgondagen, måndagen den 14/12, kommer vi att presentera en längre text om de svenska kvinnliga maratonlöparnas framfart och rekordhöga standard. 

/Lorenzo Nesi