Är det verkligen så här Szalkai säger att vi ska springa?

i veckan satte Anders Szalkai igång träningsprogrammen inför Stockholm Marathon här på Marathon.se. Erik Scheller har betydligt längre erfarenhet av Szalkais träningsråd. På lördagen visade 18-årige Erik att träningen gett resultat när han vann Lucialoppet i Visby och för första gången besegrade Gotlands löparsuverän Olof Thunegard. En seger som Scheller nästan bad om ursäkt för efter loppet. För med Schellers taktik är det svårt att få löparkompisar.

Erik Scheller går på löpargymnasiet i Sollentuna. Där fick han kontakt med Anders Szalkai som blev tränare för honom fram till i höst. Scheller är uppvuxen i Visby och på lördagen kunde han vinna Lucialoppet på sin gamla hemmaplan.

- Jag har inte dragit en meter utan lät Olof (Thunegard) göra jobbet, berättade Erik. Men när det var 700 meter kvar så gjorde jag ett ryck och fick lucka direkt.
Den 10,6 kilometer långa banan runt Visby med start och mål vid P18-området är lite klurig och det gäller att springa taktiskt. Första fyra kilometerna är slätlöpning genom villaområden, sedan kommer en lång nerförsbacke ner till Strandpromenaden. Längs promenaden och hamnen blåser det nästan alltid emot och avslutningen börjar med en nästan två kilometer lång backe uppför färjeleden.
- Jag är inte tränad för att springa så här långa sträckor egentligen. Jag brukar tävla på 3000 meter hinder och i terräng, så jag visste inte riktigt om jag skulle orka, sade Erik Scheller.

Fjolårssegraren Olof Thunegard fick dra i täten medan Erik lade sig tätt bakom. Ibland såg det irriterande tätt ut och vid något tillfälle touchade Scheller Thunegard. En löpare som i en mil lägger sig hack i häl och inte hjälper till att dra springer inte för att skaffa sig kompisar.
- Jag gjorde ett ryck vid fyra kilometer och fick en lucka, men dumt nog fortsatte jag inte att dra på utan Erik fick komma ifatt. Jag hade hoppats på att vi kunde turas om att dra i motvinden tillbaka, sade Olof Thunegard.
När Scheller efter den sista backen svepte förbi fanns det inget att sätta emot för Thunegard.
- Men jag är nöjd ändå med att ha satt personligt rekord på banan, sade Olof Thunegard.

Olof sprang loppet för 20:e gången. Bara ett gäng äldre herrar som sprungit alla lopp sedan starten 1981 har sprungit fler gånger. Nästa år blir det jubileum med det 25:e Lucialoppet. För trots att regementet P18 stängt i år finns arangerande idrottsklubben P18 IK kvar. Klubben har ett gäng löparentusiaster som ordnar ett av Gotlands bästa lopp. Drygt 200 deltagare i december på Gotland är också ett gott betyg och bevis på uppskattning.

Lucialoppet fick naturligtvis också sin Lucia. Gotländska elitorienteraren Linnéa Gustafsson vann damklassen och fick traditionsenligt en luciakrona på huvudet på upploppet.

Resultat herrar 10,6 km:
1) Erik Scheller, Spårvägen FK, 34.55
2) Olof Thunegard, Roma IF, 35.09
3) Daniel Hejdström, Roma IF, 36.07
4) Erik Pettersson, Visborgs OK, 37.24
5) Torbjörn Sköldefors, Östergarns IK, 38,03

Damer 10,6 km:
1) Linnéa Gustafsson, Visborgs OK, 46.59
2) Eva Kvarnberg, Svaide Roma SOK, 48.19
3) Gabriella Samuelsson, VIF Gute, 49.19
4) Lilly Wizén, Roma IF, 49.38