Årets förste svenske maratonlöpare började med personlig rekord

Ibland kan man träna mycket men inte få några särskilda resultat. Sedan händer det att man drar ner - men så kommer resultaten ändå.
- Ibland så förstår man sig inte på det här med träning, säger Anders Svensson som blev bäste europée när han den 4 januari blev 21:a i Tiberias Marathon i Israel.

Med tiden 2.46.34 vässare Anders Svensson sitt personbästa från segerloppet i Heleneholms Marathon 2006 med någon minut.
- Jag drog ner på träningen i höstas och har sprungit tre gånger samt spelat innebandy en gång i veckan, berättar Anders.
- Det är inte lätt att förstå sig på hur det här med träning fungerar. Fram till Stockholm Marathon (2.50) och under sommaren sprang jag fem-sex pass per vecka.
Säkert har Anders fortfarande nytta av förra årets träning men han vill också passa på att tacka Daniel Ekman som har ett inofficiellt träningsgäng som tränar tisdagar och torsdagar i Slottsparken i Lund.

Anders Svensson studerar statsvetenskap i Lund. Han är tjänsledig officer men tävlar fortfarande för Halmstads Garnisons IF. Tillsammans med kompisen Olof Torbrand gjorde dom den lite äventyrliga resan till Israel. (Olof blev 195:a i loppet på 3.28.05.)
Utrikesdepartementet avråder visserligen inte längre från resor till norra Israel men uppmanar turister att hålla sig underrrättade om den aktuella situationen.
- Vi åkte helt på egen hand och råkade inte ut för något, men det var endast 70 av de 1000 deltagarna som var utländska deltagare, däribland ett gäng inbjudna Kenyaner.

Bahrain-Kenyaen Mushir Hawher vann loppet på 2.13.13. Tiberias Marathon ordnades i år för 30:e gången. Loppet är numera Israels enda maraton. De 42195 meterna går på en vändpunktsbana från staden Tiberias längs kanten av Gennesarets sjö till Kibbutzen Ein Gev fram och tillbaka. På vägen passerar man över Jordanfloden och har Golanhöjderna inom synhåll.
- Som troende är det speciellt att spriga längs sjön, säger Andrs Svensson.

Ni kan väl er bibelhistoria! Det var på Gennesarets sjö som Jesus gick på vattnet. Lärjungarna var ute med en båt och det började storma. Då kom Jesus gående mot dem. Först trodde de att han var en vålnad, men så kände de igen honom och Petrus klev över relingen och gick även han på vattnet.
- Vi var och besökte Petrus utgrävda hus i Kapernaum där också Jesus bodde och hann med att bada i Medelhavet under de fyra dagar vi var i Israel, berättar Anders Svensson.

När detta skrivs är Anders Svensson 2007 års snabbaste maratonlöpare. Många svenskar kommer att springa snabbare under året som kommer, men ingen kommer att springa lägre. Gennesarets sjö ligger 200 meter under havsnivån och däremed är Tiberias Marathon världens lägst belägna maratonlopp.

Resultat Tiberias Marathon:
1) Mushir Hawher, Bahrain, 2.13.13
2) Joesph Kirwa, Kenya, 2.13.15
3) Simon Bor, Kenya 2.13.35
--
21 Anders Svensson, Halmstads Garnisons IF, 2.46.34