Årtusendets förste maratonsvenskvann maratonloppet i Arvika

Olle Rundberg från Bovallstrand blev förra året årtusendets första svenska maratonlöpare när han sprang maraton i Nya Zeeland på nyårsdagen. I lördags vann han 2001 års första svenska maraton. Olle vann maratonloppet i Arvika på tiden 3.20.41.

- Jag sprang ensam hela vägen och tog loppet i Arvika mer som ett träningspass, förklarar Olle Rundberg.
Maratonloppet i Arvika i lördags var egentligen ett genrep inför det "riktiga" loppet den 19 maj. Banan som användes i lördags var samma som i den kommande maran: En sju kilometers slinga löps sex varv med start och mål på idrottsplatsen Viksvallen.
I den 16 gradiga kylan och kalla vinden kom tolv löpare till start. Nio sprang helmaran och tre halva:
- Det är svårt att klä sig i sådant väder. Jag hade underställ med dubbla tröjor, ovanpå det en t-shirt och sedan min tio år gamla Sub 4 Gore Tex-overall. Men det var i varmaste laget, menar Olle Rundberg.
Vinter, kyla och snö - är det inte bättre att åka skidor så här års?
- Nej, det kan jag inte. Här i Bovallstrand, där jag bor blir det aldrig så mycket snö. Då ska man upp i Dalsland och träna.
Svårt att träna är det ändå för denna maratonentusiast när han går på sina arbetspass. Olle Rundberg arbetar i Kustbevakningen och ligger ofta ute flera dygn i sträck på den 21 meter långa och 5 meter breda KBV 283.
- Det händer att jag kan träna lite när vi ligger vid kaj, men man får inte springa för långt bort eftersom man har kort inställelsetid, säger Olle.
Ändå har den 54-årige kustbevakaren imponerande personbästa på 2.54. Förra året sprang han på 2.59.11 i Stockholm marathon. Men då var det ju lite bättre förhållanden än det vintriga loppet i Arvika.
- Men vilket fint arrangemang det var. Varm vätska vid vätskekontrollerna och lite smått och gott att äta, kilometermarkeringar och en bra stämning, berömmer Olle arrangörerna i Arvika Löparklubb.