Bahta springer i EM trots tre prickar

Meraf Bahta och ledningen för Svenska Friidrottsförbundet hade hoppats att den tredje pricken för missad vistelserapportering som den svenska löparstjärnan fått skulle strykas. Nu har dock den svenska dopingkommissionens jurister, som utrett frågan, beslutat att ej stryka denna prick.
Det innebär att Meraf Bahta, som springer 10 000 meter vid friidrotts-EM på onsdagen, nu tävlar med vetskapen om att hon senare riskerar att fällas för doping och i så fall blir diskvalificerad i EM.

Jag har testats regelbundet. 19 gånger det senaste ett och ett halvt året.
Meraf Bahta

Friidrottare av toppklass måste kontinuerligt informera var dom befinner sig under minst en timme under varje dygn. Detta för att det ska gå att genomföra oannonserade dopingtester.
Dessa oannonserade dopingtester har visat sig vara effektiva, och bruket av doping har minskat.
Systemet för vistelserapportering är krångligt, vilket emellanåt ställt till problem för elitaktiva. Idag ingår 47 svenska friidrottare i detta internationella antidopingsystem.

– Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen. Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Det är många andra aktiva som också får hjälp och jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt, säger Meraf Bahta i ett pressmeddelande som Svenska Friidrottsförbundet skickat ut.
– Jag har testats regelbundet. 19 gånger det senaste ett och ett halvt året, fortsätter Bahta.

Utreds av RFs dopingkommission

Bahtas fall kommer nu att utredas av den svenska dopingkommissionen. Tre prickar för missad vistelserapportering under en period på tolv månader kan ge ett eller två års avstängning för doping. Ärendet kommer att tas upp av RFs dopingkommission den 17 augusti, skriver tidningen Expressen:
– Då kommer ett ställningstagande, säger ordföranden Åke Andrén-Sandberg.
– Vi är sex personer i kommissionen, men Sverker Nilsson är jävig eftersom han är läkare i friidrottsförbundet. De två juristerna har i princip redan tagit ställning, så det är vi andra tre som ska bedöma om det här är förlåtligt eller om det ska anmälas till dopingnämnden.
Dopingnämnden, som också ligger under RF, är sen den instans som ska slå fast hur hårt straffet ska bli.

Dilemma för friidrottsförbundet

Under tiden är Bahta fri att tävla eftersom Svenska Friidrottsförbundet lämnat klartecken.
För förbundet måste detta dock ha varit en besvärlig fråga. Även om det knappast är någon som misstänker att Bahta missat vistelserapporteringen för att slippa riskera ett oannonserat dopingtest så är reglerna klara. Den aktive har ansvaret för att vistelserapporteringen sköts korrekt.

  • Att stoppa Bahta från start i EM skulle väcka hård kritik om hon blir friad av dopingkommissionen.
  • Att låta Bahta starta i EM innebär å andra sidan betydande risk för internationell kritik.

Kritik från Norge och Finland

Det har redan höjts kritiska röster mot det svenska beslutet:
– Detta är frustrerande för många. Det kan inte vara en regel för en svensk idrottsman och en annan för en fransk cyklist. Regeln ska vara tillräckligt klar, säger Ingrid Kristiansens f.d. tränare Johan Kaggestad till den norska tidningen Dagbladet.
– Om samma sak hade hänt hos oss så hade vi stoppat denne. Vi är inte så hänsynslösa att vi uppfinner egna regler, säger den finske förbundskaptenen Jorma Kemppainen till den ansedda finska tidningen Helsingin Sanomat enligt TT.

Om Bahta, som vann EM-guld på 5000 m 2014 och silver 2016, skulle lyckas ta en ny medalj antingen på 5 000 m eller 10 000 meter i detta EM i efterhand fälls för doping blir hon den första svenska medaljör i ett internationellt mästerskap någonsin som förlorat sin medalj på grund av doping.

Kan påverka utgången av loppet

Vid EM i Barcelona 2010 var Isabellah Andersson fjärde löpare i mål i maratonloppet. Hon tilldelades i efterhand bronsmedaljen sedan en ryska som placerat sig före Isabellah diskvalificerats när det avslöjades att hon lämnat ett positivt dopingprov före EM.
Isabellah reagerade på att det var illa att en dopad löpare fåttt starta i EM, speciellt som det var just denna löpare som i slutet av loppet satte in det avgörande rycket som tvingade Isabellah att släppa kontakten med täten. Om ryskan inte fått starta hade EM-maran fått en annan utveckling, och Isabellah hade kanske fått en annan placering.
Om Meraf Bahta hänger med långt framme i klungan under 10 000 metersloppet och sedan fälls för doping och får sin placering struken så har hon kanske i alla fall påverkat utgången av loppet.

Procedurerna kring vistelserapporteringen är som sagt krångliga liksom hela regelverket kring doping, men den aktiva indrottsmannen eller idrottskvinnan är skyldig att lära sig detta. För en svensk friidrottare handlar det om att kunna ta till sig omfattande skriftlig information, vilket säkert kan vara knepigt för friidrottare med invandrarbakgrund och bristande kunskaper i svenska.
Det är kanske inte någon tillfällighet att de två svenska landslagslöpare som tidigare avstängts för doping – Adil Bouafif och Abeba Aregawi – liksom Bahta är uppvuxna i andra länder och kanske inte helt behärskar det svenska språket.


Fakta// Vistelserapportering och ADAMS-systemet


Bakgrund och syfte
• Har funnits i omkring tio år.
• Finns i syfte att kunna lokalisera idrottare för att göra dopingtester mellan tävlingar
• Riksidrottsförbundets dopingkommission beslutar om vilka idrottare som ingår, efter samråd med specialidrottsförbund och internationella specialidrottsförbund. Det finns en individuell och en kollektiv kontrollpool. Idrottare i den individuella kontrollpoolen rapporterar individuellt. I den kollektiva kontrollpoolen rapporterar föreningar för sina utvalda lag.

Rapporteringen för de som rapporterar individuellt
• Idrottarna ska lämna så kallade vistelserapporter i förväg för varje kvartal. Rapporterna ska ange på vilken plats idrottaren kan nås, under en timme varje dag. Om ändringar sker finns möjlighet att ändra i rapporteringen.
• För att hantera rapportering och ändringar har World Anti-Doping Agency, WADA, byggt upp systemet ADAMS som används över hela världen.
• Det är den enskilde idrottaren som är ansvarig för rapporteringen, men det finns möjlighet att ta hjälp av utvald representant.

Fel som en idrottare kan göra i ADAMS
• Rapporteringsfel: Inte lämna in sin rapport i tid
• Bomkontroll: Inte finns på den angivna platsen när dopingkontrollanterna kommer
• Tre sådana förseelser under en tolvmånadersperiod kan utgöra ett regelbrott, som kan leda till bestraffning.