Bakslag för terräng-mästerskap i oktober

Antalet deltagare minskade rejält när de finska mästerskapen i terränglöpning flyttades från våren till hösten.

Trots detta utreder Svenska Friidrottsförbundets styrelse ett förslag om att flytta terräng-SM till hösten:
- Vi har tre alternativ. Det går att behålla terräng-SM på våren, det går att flytta mästerskapen till hösten och det går att dela terräng-SM så att vissa klasser avgörs på våren och andra på hösten, förklarar Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Ingemar Nyman.
De finländska mästerskapen i terränglöpning har avgjorts i maj sedan 1970. I år flyttades tävlingarna till den andra helgen i oktober. 1998 års finländska mästerskap i terränglöpning, som avgjordes i Lahtis, samlade totalt 480 deltagare. Det är den lägsta deltagarsiffran på 30 år.
I mästerskapen ingår nio klasser; herrar seniorer 4 km, herrar seniorer
12 km, manliga juniorer 20-22 år 6 km, pojkar 18-19 år 6 km, pojkar 16-17 år 4 km, damer seniorer 6 km, kvinnliga juniorer 20-22 år 4 km, flickor 18-19 år 4 km och flickor 16-17 år 4 km.
I fjol lockade tävlingarna totalt 605 deltagare.1996 var det 600 deltagare, 1995 641 deltagare och 1994 623 deltagare.
- Jag förstår inte varför man flyttar terrängmästerskapen till oktober, säger Kari Sinkkonen, tränare för den nya finländske löparstjärnan Samuli Vasala.
- De flesta finska - och förmodligen de flesta nordiska - löpare börjar grundträningen för nästa säsong i oktober eller november. Jag tycker att
det är fel att lägga finska mästerskap i terränglöpning under denna period, och jag tycker att man ska fundera allvarligt över om det verkligen behövs nordiska mästerskap i terränglöpning i november.
EM i terränglöpning avgörs i mitten av december. Det är dessa tävlingar som fött tanken på att flytta terräng-SM - eller i alla fall vissa klasser - till i slutet av oktober. Tanken med detta är att SM ska vara uttagning för NM i terräng som avgörs i början av november. NM ska sedan vara testtävling inför EM en dryg månad senare.
Kritikerna till tanken på att flytta SM menar att det går alldeles utmärkt att ha en vanlig tävling som uttagningslopp för NM. Det krävs inte att SM flyttas för att att det ska gå att nominera ett NM-lag. Kritikerna är dessutom rädda för att intresset för terräng-SM i slutet av oktober är litet både från aktiva och från massmedia.