Bellmanstafetten: Ännu mer sol sista dagen

4 000 lag med 20 000 löpare har under onsdagen, torsdagen ovh lördagen deltagit i Bellmanstafetten på Norra Djurgården i Stockholm. Här växkar FK Studenternal lag Bättre än bibeln som kom på sjätte plats i herrklassen i lördagens stafett.

Lördagen, den tredje och sista dagen i 2015 års Bellmanstafett, bjöd på om möjligt ännu mer sol än onsdagens och torsdagens stafett. Termometern steg upp mot 25 grader. Tiderna var också de snabbaste under dessa tre dagar, tack vare FK Studenternas lag och IF Linnea herrar.

Redan flera timmar innan startskottet gick klockan 12 började, deltagande lag samlas vid Stora Skuggan på Norra Djurgården. Och det var både värmen och nerver som dallrade i luften. Tidigt på plats var IFK Umeå som kommit ner med ett herrlag och ett mixedlag.

– Det finns inte så många stafetter, och vi är några i klubben som verkligen gillar att springa stafett. Det känns jättekul att vara här. Vi springer mer för glädjen än för tiden. En del tar också tillfället i akt och ger sig ut på stan i kväll, berättar Anna Jonsson, enda tjej – och drivkraften bakom resan till Stockholm.

Även om onsdagens och torsdagens Bellmanstafetter är de dagar då flest företag deltar med lag – kan lördagen stafett stoltsera med flest antal lag från ett och samma företag. SEB deltog med 55 lag – och 275 deltagare.

Anna Claesson och Jessica Marshall från SEB tycker att det ska bli grymt kul att springa, och de har laddat under en längre tid.

– Från vår avdelning har vi två lag och vi har hetsat varandra och pushat till träning. Det här är en stor grej för SEB. Vi har ett litet lopp för barnen, och titta in där i tältet – där kan våra medarbetare som vill få massage, säger Jessica som är chef för avdelningen Trustee Services.

Lördagens stafett bjöd, trots värmen, på de bästa tiderna i årets Bellmanstafett. FK Studenterna kunde stoltsera med att vinna både herrklassen och damklassen. Deras lag FK Studenterna Sprattiga Smurfar vann herrstafetten på tiden 1:23:11 och FK Studenterna Snabbfotade Smurfetter vann damstafetten på tiden 1:36:36. Mixedklassen vanns av Ärla IF på 1:27:32.

Årets Bellmanstafetten går nog till historien som den soligaste, härligaste och kanske också mest kändistäta. I torsdagens stafett sprang heta skidåkaren och flerfaldiga VM- och OS medaljören Johan Olsson som tog sitt lag Santander Gold till en tredjeplacering.

– Det var en enorm glädje att springa Bellmanstafetten. Det var många som hejade och lyfte mig fram. Men det tufft – jag har en väldigt stor motor och bra flås, men jag kan ta ut mig mer, plåga mig mer när jag åker skidor, sa Johan Olsson som hade laddat inför loppet med tre timmars rullskidåkning under förmiddagen.

Totalt under onsdagens, torsdagen och lördagens lopp har nästan 20 000 löpare deltagit. Det är stafettglädje utan dess like.

IFK Umeå åkte ända till Stockholm med två lag, för att springa Bellmanstafetten.
Santander Gold med, skidstjärnsan Johan Olsson (tvåa från höger) i laget, sprang torsdagens stafett.