Berlin Marathon störst - på inlines

Det handlar om rekordsiffror när den 30:e upplagan av Berlin Marathon avgörs i helgen. Tävlingen är från och med i år ett tvådagarsevenemang. Drygt 51 000 är
anmälda till de tre olika lopp som avgörs på lördagen och söndagen. Först ut är 9 612 inlineåkare som avverkar ett varv runt maratonbanan på lördagseftermiddagen. Berlin har därmed världens största maratonlopp för inlineåkare.

Tidigare har inlineloppet avgjorts samma dag som maratonloppet. Inlineåkarna har då startat en timme före löparna. Nu får de alltså en egen tävlingsdag.
På söndagen är det sedan dags för löparna. Klockan 9 startar maratonloppet från paradgatan Straße des 17. Juni i centrala Berlin. 35 000 anmälningar har accepterats till höstens största maratonlopp i Europa.
Samtidigt avgörs ungdomsloppet Mini Marathon med 6 700 pojkar och flickor.

Inför årets jubileumslopp har maratonbanan ändrats. Den nya banan passerar flera av Berlins mest kända byggnader som Riksdagshuet och förbundskanslerns palats. Målet flyttas från shoppinggatan Kurfürstendamm till Brandenburger Tor, porten som en gång låg på gränsen mellan Öst- och Västberlin.
- Med den nya banan vill vi presenterar Berlin för världen, förklarar tävlingsledaren Horst Milde.
Milde lovar att den banan är lika flack och snabb som den gamla banan var.

Elitklassen i Berlin Marathon innehåller som vanligt flera starka namn. I år är 34-årige Paul Tergat från Kenya den mest uppmärksammade deltagaren.
I Berlin har det tidigare noterats ett par världsrekord för damer. Nu hoppas arrangörerna på Tergat som har 2.05.48 som personbästa. Världsrekordet är tio sekunder bättre, 2.05.38, och innehas sedan London Marathon i fjol av Khalid Khannouchi från USA. Tergat var tvåa i rekordloppet i London. Trots att han är den näst snabbaste maratonlöparen någonsin har han aldrig vunnit ett maratonlopp. Tergat har dock flera meriterande segrar på halv maraton där han innehar världsrekordet med 59.17.

Läs mer om Berlin Marathon: http://www.berlin-marathon.com