Blir Frida nästa världsstjärna?

Vi önskar att Frida inte hette Domongole i efternamn. Då hade man kunnat hoppas att den spirande världsstjärnan i terränglöpning var svensk. Nu är hon förstås kenyanska och vinnare av juniorklassen i världens hårdaste mästerskap.

Världens hårdaste lopp avgjordes i lördags i Kenyas huvudstad Nairobi. Tänk på alla kenyaner som brukar dominera de långlopp man får en skymt av på teve. Multiplicera det med 2000. Då får man en ungefärlig bild av hur det såg ut i Nairobi, där de kenyanska terrängmästerksapen avgjordes. 62 distriktsfinaler och 12 regionfinaler krävdes för att sålla ut de 2000 löparna till de sex finalerna..
Världsmästaren på 5000 meter Richard Limo vann det hårdaste av loppen, de manliga seniorernas tolv kilometer. Där var världsmästaren på 10 000 meter, Charles Kamthi trea. Den otroliga konkurrensen bevisades i det kortare seniorloppet, över fyra kilometer. John Kibowen, som blev världsmästare på just den distansen såväl 1998 som 2000, slutade elva och Benjamin Limo, som vann 1999, kom på 36:e plats! Snabbast var nu Sammy Kipketer.
Även bland tjejerna skördades det ett flertal namnkunniga offer. Catherine Ndereba må ha sprungit världens snabbaste marathon (på 2.18), men över de åtta terrängkilometerna blev hon inte bättre än femtonde, tre placeringar bakom New York Marathons vinnare, Margaret Okayo i det lopp som vanns av Pamela Chepchumba.
Om ni vill stoltsera med "vad var det jag sa"-uttalanden bör ni lära er att uttala efternamnet Domongole, med det mer svenskvänliga Frida som förnamn. Efter att ha vunnit sju lopp tidigare i vinter krönte hon sin terrängsäsong med att vinna juniorklassen. Hur länge dröjer det innan en av skofabrikanterna slukar henne? Förmodligen är kontraktet redan skrivet i denna stund.
Efterspelet till de kenyanska mästerskapen blir de traditionsenliga träningslägren i tälten uppe på hög höjd där de bästa kenyanerna grillas mot varandra. Sen väljs de bästa sex i varje åldersklass och distans till att representera Kenya på Terräng-VM, som i år avgörs i Dublin i slutet på Mars. Kenya har vunnit den manliga lagtävlingen varje år sedan mitten på 80-talet, men de två senaste åren har belgaren med marockanskt ursprung Mourhit sensationellt vunnit individuellt.