Börjesson tillbaka:"Jag saknade det här med att ta ut mig"

Det är inte bara en gång som Håkan Börjesson från IF Hagen, idag 36 år, har lagt skorna på hyllan. Men som tur är så har han gjort comeback lika många gånger, vilket löpar-Sverige skall var glada för.

Idag tränar Håkan med kvalité före kvantitet. Och har efter en lite trög vår fått tillbaka det där speciella drivet i steget, som gör att han har jagats under den senaste månaden i skogarna runt om i Västergötland.
I mitten av oktober så vann senior-DM i terräng, långa banan, vid MössebergsLunken i Falköping.
Håkan gjorde en gång i tiden ett försök att satsa på maraton, men det blev aldrig lyckat. Det var nog så att det var lite för långt för honom. Sträckan passade honom helt enkelt inte. Istället var hans styrka halvmaraton där perset 1.03,02 vid SM i Borås 1990 är en av de bästa svenska tiderna någonsin.
För att inte tala om 30 kilometer i terräng - det vill säga Lidingöloppet.
Håkan sprang in på tiden 1.38,10 på Lidingöloppet 1989. Då han var tvåa efter Douglas Waklihuri från Tanzania på 1.36,10 - ett rekordlopp som stod sig fram till 1998.
Är det något som du är besviken i din tidigare karriär?
- Nja, det skulle i så fall vara att jag inte gjorde under 14 minuter på 5000 meter. Jag hade flera lopp mellan 14.03-14.06. Synd att jag inte gjorde fyra sekunder snabbare.
- Och så var det maraton. Det blev ju inte så bra. Min bästa tid gjorde jag i Chicago, där det blev världsrekord nu i år. När jag var där, så var det väldigt dåliga förhållanden. Segertiden låg runt 2.13 och det var fyra-fem minuter sämre än vanligt. Trots att jag bara gjorde 2.18, så var jag tia i loppet, berättar Håkan om den tidigare karriären.
Hur har Håkan det då idag och varför har han fått blodad tand igen?
- Jag ser ju inte som att jag har gjort någon comeback på riktigt. Jag tränade två gånger i veckan, efter det att jag slutade, men jag kunde inte motivera mig till att bara hålla igång. Jag saknade det här med att ta ut mig. Det här med att ta ut sig och bli riktigt trött av löpning. Det kanske låter konstigt, men det är så skönt efteråt, sa Håkan - som gillar endorfinkicken.
Du har fru och två barn, när hinner du träna?
- Det är olika från dag till dag. Ibland är det klockan åtta på morgonen, andra dagar klockan två på eftermiddagen eller ibland med killarna i Hagen på kvällen. Så det är ju egentligen några problem, eftersom jag kan variera från dag till dag. Och då blir ju inte familjen lidande heller.
När kände du att du fick tillbaka klippet i steget igen?
- Nja. Det var nog i augusti. Jag tränade ju även förra året, men hade då en massa kramper. Och kom väl inte igång med träningen riktigt bra för än i mars. Och det gick ju inte så bra i början. Men nu känns det rätt bra.


Marathon.se-FAKTA

Namn: Håkan Börjesson
Född: 22 Juli 1963
Familj: Fru och två barn.
Klubb: IF Hagen (Skövde)
Meriter: SM-guld halvmaraton 1987, 1988, 1989, 1990
Personbästa: 5000 meter 14.03,70 -88, 10000 meter 28.58,53 -87, Halvmaraton 1.03.02 -90, Maraton 2.18,18 -89