Broloppet störst i världen- och dyrast i Sverige

Broloppet den 12 juni 2000 på den nya Öresundsbron kommer att bli en löparfest utan dess like. Minst 60000 kommer att få springa, ytterligare 35000 står på kö, och svenska arrangören MAI tar fortfarande emot intresseanmälningar.

Den här veckan uppgår antalet intresseanmälningar till 97 031. Hur många som verkligen kommer att få springa är inte bestämt. 60 000 blir det minst, men arrangörsklubbarna, MAI från Malmö och danska IK Sparta, hoppas att alla som hittills anmält sig också ska få springa. MAI garanterar 48000 av "sina" anmälda. Avgörandet ligger dock hos brokonsortiet och svenska och danska myndigheter.
- Konsortiet har lovat att vi ska få ett besked före jul, säger Johnny Örbäck, ordförande i MAI.
Broloppet kommer inte bara att bli den största loppet någonsin i Sverige/Danmark. Det kommer även att bli det dyraste. 550 kronor kostar det att delta, varav 50 kronor går till Röda Korset.
Bara intresseanmälan kostar 100 kronor, pengar som man inte får tillbaka om arrangörerna inte får beviljat att släppa iväg fler löpare.
Klart är dock att det kommer att bli gruppstarter under hela dagen. Första start är klockan 9 på morgon och enligt planerna ska man släppa iväg löpare under hela dagen fram till klockan 17. 1250 löpare släpps iväg med fem minuters mellanrum, det blir 15000 i timmen och framåt kvällskvisten ska, om arrangörernas förhoppningar slår in, någonstans mellan 90000 och 100000 människor ha avverkat de dryga 21 kilometrarna till målet vid Ribersborgsstranden i Malmö.
Starten är vid Kastrup i Danmark och därifrån går loppet genom en fyra kilometer lång tunnel under vattnet, över fyra kilometer på den konstgjorda ön Pepparholmen, därefter följer knappt åtta kilometer på bron och sedan en halvmil på svensk mark.
Det kommer att bli fyra olika klassindelningar. En motionsklass för herrar, en motionsklass för damer, en elitklass för herrar och en elitklass för damer. Seedning av de bästa kommer att göras även i motionsklasserna.

Broloppet blir ett av världens största långlopp. New York Marathon, samlar som bäst drygt 30 000 löpare och världens största halvmara, The Great North run i Newcastle i England, 42 000. Bay to Breakers i San Fransisco har haft cirka 70000 deltagare.
För att få ett arrangemang med kanske tre gånger så många deltagare som New York Marathon att fungera krävs givetvis en omfattande organisation.
- Det är tur att vi hunnit fundera på det här sedan 1992, annars hade vi nog varit rätt nervösa i dag, säger Johnny Örbäck.

Mer information om Broloppet kommer på Marathon.se:s hemsida om Broloppet som öppnar i december.