Buud och Berg tog VM-silver på 100 km

Ultraframgångar för svensk löpning: Kajsa Berg och Jonas Buud tog varsitt VM-eilver. Foto: Peter Fredricson.

Här är Sveriges två världsstjärnor i ultralöpning.
På söndagen tog Kajsa Berg och Jonas Buud var sitt silver när VM 100 km avgjordes i italienska Seregno. Och det var inte långt till guldet för någon av dem. Då VM också räknas som EM tog Berg ett europeiskt guld och Buud ytterligare ett silver.

Det här sänder signaler till alla där hemma att vi håller hög klass och att kanske får ännu fler att satsa.

– Efter 60 kilometer gick Kajsa upp i täten och hade ett tag fyra minuters ledning men när hon gick ut på det femte och sista varvet såg jag att hon började stumna, berättar svenska ledaren Peter Fredricson.
Bakom jagade amerikanskorna Amy Sproston och Meghan Arbogast. Amy Sproston tog sig om med en mil kvar och i mål var det bara 400 meter som skiljde.
Amerikanskan vann på 7.34.08 mot Kajsas 7.35.23 – en tid som är en förbättring av Gloria Winstedts svenska och nordiska rekord med nästan 20 minuter.

– Det är helt fantastiskt för svensk ultralöpning att vi får med oss två silvermedaljer hem, säger Peter Fredricson. Det här sänder signaler till alla där hemma att vi håller hög klass och att kanske får ännu fler att satsa.

Kajsa Berg som tävlar för Huddinge AIS har länge tillhört den svenska långlöpareliten med framgångar både på bana och på maratondistansen. Som ultralöpare är hon däremot ny.
– Hon kanske var lite otaktisk i sitt upplägg, men hon gjorde ett fantastiskt lopp, säger Peter Fredricson.

Men taktiken i ultralöpning är svår. Ska man göra sitt eget lopp eller ska man bevaka konkurrenterna? För två år sedan fick Jonas Buud sitt internationella genombrott när han tog sitt första VM-silver på 100 km. Den gången sprang han efter klockan. Förra året försökte han utmana och springa på placering men tröttnade och blev sjua.
I årets VM var nu istället taktiken att springa i en jämn förutbestämd fart första 80 kilometer och sedan försöka öka.
Lätt att säga. Svårare att genomföra. Men fantastiske Buud kan. På de sista 20 kilometerna sprang avancerade han till silverplatsen och tog han in mycket av ledande italienaren Giorgio Calcaterras försprång.
Jonas tid på de sista 20 kilometerna: 1.16.30!
Med den vassa avslutning förbättrade Jonas sitt eget svenska och nordiska rekord med tretton minuter ner till 6.28.58.

Resultat VM 100 km:
1) Giorgio Calcaterra, Italien, 6.23.20
2) Jonas Buud, Sverige, 6.28.58
3) Alberico Di Cecco, Italien, 6.40.30

Damer:
1) Amy Sproston, USA, 7.34,08
2) Kajsa Berg, Sverige, 7.35,23
3) Irina Vishnevskaja, Ryssland, 7.36.01