Claes Nyberg elvai världscuppremiären

Claes Nyberg blev på söndagen elva när 1999 års världscup i terränglöpning tjuvstartade. Nyberg var 1.11 efter segraren kenyanen Richard Limo i det 10,5 km långa loppet utanför Bryssel.

Det var en mycket glad och nöjd Claes Nyberg, som stod och studerade den startlista som var facit av söndagens förehavande.
- Jag hade ju gärna varit med i täten, sade Nyberg. Men när jag tittar på listan, så ser jag att jag slagit många bra löpare. Speciellt skönt är det jag slog Europamästaren Sergej Lebed (ukrainaren var aldrig med i täten och slutade först på 34:e plats).
Den leriga och tunga bana som söndagens lopp avgjordes på passade Claes Nyberg klart bättre än EM-banan i Italien. Nyberg hade endast två européer framför sig, dansken Carsten Jörgensen (6:a) och marockanska belgaren Mohammed Mourhit (7:a).
- Banan var lite trång och knixig i början. Så det var svårt att komma fram. Men jag var med i täten under första halvan. Men sedan tvingades jag släppa och springa i mitt egna tempo.
I damernas tävling tog etiopiskan Gete Wami ledningnen från start och hade i mål åtta sekunders marginal till finskan Annemarie Sandell som återigen gjorde ett starkt lopp. Förra helgen tog hon silver i EM. Nu var hon elva sekunder före Paula Radcliffe, som vann då.
Söndagens tävling i Bryssel är den första av tolv världscuptävlingartävlingar. Terräng-VM i Belfast den 27 mars är den stora finalen. Nästa tävling avgörs i England den 2 januari.
Närmast på programmet för götalöparen Nyberg, efter julhelgen, blir en tävling på den nya hemmaplanen. Det är Sylvesterloppet i Karlstad.