Claes Nyberg nia i världscupen

Claes Nyberg har korn på världseliten i terränglöpning. På söndagen blev han nia i världscupdeltävlingen i terränglöpning. Marginalen till de senate årens suveräne terrängmästare Paul Tergat var mindre än en minut.

Det har varit lite si och så med klassen på de första deltävlingarna i terränglöpningens världscup. I förra veckan var det till och med så få deltagande länder att Internationella friidrottsförbundet i efterhand beslöt att stryka förra veckans deltävling i spanska Amorebieta från sammandraget.
Till söndagens världscupdeltävling i 1999 års värdstad för friidrotts-VM hade man därför slagit på stora trumman. De senaste årens suverände terrängmästare Paul Tergat flögs upp från Kenya på lördagen och med sig hade han utmanaren Paul Koech. Lägg därtill sydafrikanen Hedrick Ramaala, portugisen Paulo Guerra och Mohammed Mourhit och ni förstår att det var trångt i starten i det 10,5 kilometer långa loppet.
Det första varvet på den 2,1 kilometer långa banan drog etiopiern Girma Tola. Tergat och Koech lämnade resten av fältet efter drygt halva loppet. På upploppet avgjorde Tergat och vann till slut med fyra sekunders marginal.
I det 93 man starka fältet lyckades Nyberg ta nionde plats, 43 sekunder efter Tergat. Nyberg var näst bäste europée efter Mohammed Mourhit som blev femma. Den marockanskefödde belgaren gick upp i total världscupledning, men sju deltävlingar återstår.

i damernas världscup håller Annemari Sandell andraplatsen totalt. På söndagen blev finskan femma. Marockanskan Zahra Ouaziz tog sin första världscupseger när hon spurtbesegrade världscupledaren Gete Wami.

Resultaten på IAAFs hemsida.