Claesson tia i EM-finalen

Finalen på 3000 meter vid inomhus-EM i friidrott utvecklades inte som Kent Claesson hade hoppats. Det blev en avvaktande öppning och sedan hårdkörning på den sista kilometern som avverkades på 2.25

- Jag hade hoppats på ett hårt och jämnt tempo hela vägen, kommenterade årets svenske mästare på 3000 meter. Nu hängde jag inte riktigt med på slutet.
- Det är små marginaler i ett sådant här jämnt lopp. När det var två varv kvar var jag på väg att springa om en spanjor, men jag kom inte förbi honom utan fick istället bromsa in och tappade fart på det. Hade jag varit kallare i det läget hade jag kunnat får en sjätte eller sjunde plats.
Nu blev det tionde plats med tiden 7.59,60 för Sillingarydslöparen. EM-finalen vanns överraskande av irländaren Mark Carroll som noterade 7.49,24.

På damernas 3000 meter blev det favoritseger genom rumänskan Gabriella Szabo. Fjolåreets inomhusvärldsmästarinna på både 15000 och 3000 meter fick dock en oväntad hård match av Lidia Chojecka från Polen. Det var först 1000 meter från mål som Szabo lyckades komma upp i täten. Hon vann till sist på 8.42,06 och var därmed 0,36 sekund före Chojecka. Den sista kilometern avverkades på imponernande 2.44.

Stephanie Graf från Österrike var kanske mästerskapens gladaste vinnare. Graf har imponerat i vinter och varit världens klart bästa kvinnliga 800-meterslöpare. Nu kontrollerade hon EM-finalen på 800 meter. Graf tog täten direkt och vann på 1.59,71.
Det svenska laget fick en oväntad god utdelning i detta mästerskap med två guldmedaljer (Kajsa Bergqvist i höjd och Erica Johansson i längd) och en silvermedalj (Martin Eriksson i stav). Dessutom svarade Stefan Holm för en övertygande insats när han blev fyra i herrarnas höjdhopp som var EM-tävlingarnas bästa gren med personbästa 2.32.