Coachen: Sista-minutenträning till maranpå en månad

Det är sent att börja tänka på Stockholm Marathon nu.
Men inte för sent.
- Den som klarat halvmaran under två timmar i maj bör med några extra träningspass inte ha några problem att klara distansen, säger Peder Lindberg, coachen på Marathon.se.
Och det går fortfarande att anmäla sig...

En mara är normalt inget man tar i sista minuten. Men nu när våren inspirerar till löpning är kanske lockelsen som störst.
- Många blir får mersmak av vårens första lopp och hör av sig om maratonträning, berättar Peder som har svarat på mer än 500 frågor om löpning sedan Marathon.se införde sin tjänst Fråga Marathon.se i förra våren.
Peders råd för dem som vill ta steget upp till Stockholm Marathon den 12 juni kan sammanfattas så här:

  • Öka bara träningen något, men du ska springa minst tre gänger i veckan under maj.
  • Bygg på med ett långpass varje vecka. Passet ska vara minst två timmar, men farten ska vara långsam.
  • Lägg upp all träning med sikte på att genomföra loppet, men glöm alla tankar på att göra en bra tid.
  • Lyssna på kroppens varningssignaler under träningen. Har man tendenser till att få ont i rygg, knän, hälsenor bör man avstå att springa maraton.
    - Den som har sprungit maraton förut vet säkert vad som krävs, men det viktiga att tänka på om man är osäker på formen är att hålla nere på farten.
    Fram till den 17:e maj går det att anmäla sig på Stockholm Marathons hemsida. Mot en extra förhöjd avgift går det också att sista-minuten-anmäla sig på Stockholm Marathons nummerlappsutdelning 10-12 juni.

    Anmälan direkt på Stockholm Marathons hemsida!