Cup lockar löpare i Närke

Bredden har kommit tillbaka till Närkes långlopp. Det kan man tacka den tre år gamla Långloppscupen för. Fler löpare jagar poäng och småloppen överlever.

I helgen avgjordes Kumla Stadslopp med nästan 400 deltagare. Det är kanske inte ett slående antal för den tredje deltävlingen av 23 i Närkes Långloppscup. Men 64 löpare som sprang fyra kilometer på Terräng-DM den föregående helgen eller de nästan hundra deltagarna på 10 000 meter på föregående års DM i är siffror som får alla andra distrikt att häpna, nästan som att vara tillbaka på 80-talet och dess jogging-boom.
- Ja, de större loppen tjänar inte så mycket på cupen, men de mindre loppen är vinnare. Folk åker runt på fler tävlingar. En del som man såg i resultatlistorna förr har hittat tillbaka, säger Jan Sundelius, resultatansvarig för Närkes Långloppscup.
Idén till cupen föddes hos Jans klubb, Spartacus, i Örebro.
- Det har funnits tidigare. Och det fanns en veterancup i Västergötland, berättar Jan.
Spartacus väckte frågan om att starta en långloppscup inom Närkes Friidrottsförbund, som stöttade idén. Ambitionen var att få fler deltagare i stort.
- Visst är tävlingsmomentet kul, men vi försöker att inte trycka så hårt på det.
Cupen har slagit igenom så väl att man i år även infört juniorklasser och lokalpressen är inte lika svårflirtad som förut.
- Nu behöver man inte förklara vilken sport det gäller när man talar om Långloppscupen.
Även lagmomentet som i år även inbegriper stafetter har haft en gynnsam effekt. Vissa föreningar satsar på det och skickar ovanligt många löpare till tävlingarna. Hela 30 föreningar deltog i cupen. Långloppscupen har nog inte bara räddat småtävlingar från att dö. Den kan även ha inspirerat till nya. Hjulsjöjoggen hade premiär ifjol och röstades omgående till årets tävling. En av anledningarna kan ha varit den omedelbara resultatservicen, som innebar att deltagarna fick resultatlistan direkt i hand innan de åkte hem. Nu kan arrangörerna stoltsera med titeln och locka ännu fler deltagare.
Nästa deltävling är Wedevågsloppet, som hålls på lördag (4 maj).

Läs vidare på Närkes långloppscups hemsida.