Dagbladsstafetten läggsned - arrangör saknas

En av Sveriges mest klassiska löpartävlingar läggs ned.
Det handlar om Dagbladsstafetten i Stockholm som arrangerats varje år sedan 1913. Nu finns det inte någon som vill ta ansvaret för 1999 års tävling.

- Intresset för Dagbladet har minskat stadigt i flera år. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Eftersom vi inte lyckats hitta någon arrangörsklubb för årets tävling ställs stafetten in, förklarar Björn Sveen som är ordförande i Stockholms Friidrottsförbund.
Sommar-OS 1912 väckte intresset för idrott i Sverige. Året efter ville Svenska Dagbladet ta vara på det ökade intresset för friidrott och löpning genom att starta en stor stafett-löpning.
Fredrikshofs IF vann premiärloppet 1913. Det handlade då om 30 sträckor för sprinters och medeldistanslöpare.
Dagbladsstafetten blev en stor framgång redan första året. Intresset bevarades sedan genom decennierna. Tävlingen betraktades som ett inofficiellt svenskt lagmästerskap i medeldistanslöpning. Att vinna Dagbladet smälldeb etydligt högre än att vinna t.ex. 4x1 500 m på stafett-SM.
Antalet sträckor har andrats genom åren liksom banan. 30 sträckor för
herrlagen blev 25 och sedan 20. De senaste åren har banan haft 15 sträckor. Dagbladsstafetten hade länge start och mål på Stockholms Olympiastadion. I början av 60-talet flyttades tävlingen till Djurgården. Genom åren tillkom nya klasser dör damer, ungdomar och veteraner. I mitten av 80-talet, när intresset för loppet var som störst, lockade Dagbladsstafetten drygt 3 000 löpare. Sedan har deltagarantalet minskat, och lördagen den 16 maj i fjol lockade Sveriges äldsta stafettlöpning totalt endast 509 deltagare i 52 lag i åtta klasser.
Den 86:e upplagan av Dagbladsstafetten visade sig bli den sista.
- Dagbladsstafetten är inte en prioriterad fråga för Stockholms Friidrottsförbund. Finns det inte någon klubb som vill arrangera så blir det inte någon tävling, säger Björn Sveen.
Från början var det Svenska Dagbladet som svarade för arrangemanget. De anställda på tidningens sportredaktion hade huvudansvaret för tävlingen. På 50-talet tog Stockholms Friidrottsförbund över. Svenska Dagbladet stannade kvar som medarrangör och stöttade tävlingen genom att ställa upp med marknadsföring, trycksaker och ett ekonomiskt bidrag.
I början av 90-talet drog sig Svenska Dagbladet ur arrangemanget. I konkurrens med mer glamorösa tävlingar i golf, segling och tennis, som tidningen var engagerad i, ansågs Dagbladsstafetten inte tillräckligt intressant.
Stockholms Friidrottsförbund kämpade på ytterligare ett par år, men sedan svalnade intresset även här. De senaste åren har Hammarby IF och IFK Lidingö - två traditionellt starka Dagblads-klubbar - haft ansvaret för arrangemanget. Vissa år har tävlingen skötts bra, andra år mindre bra.
Antalet deltagare har blivit allt färre. Till sist blev löparna för få.

Är det rätt att lägga ner, vad tycker du?