Dags att bryta den etiopiska segerraden?

Isabellah Andersson i Stockholm Marathon 2016.

I en gren som domineras så fullständigt av Kenya är det märkligt att vi endast tre gånger har haft en kenyanska högst upp på Stockholm Marathons prispall. Isabellah Andersson har däremot ståtat där sju gånger. Nu kommer hon tillbaka till oss efter sex år.

Isabellah, med rötterna i Kenya men som blev svensk medborgare 2009, har fantastiska sju segrar i Stockholm Marathon, 2008-2015. Hon tog ett åttonde SM-guld 2016 och ett SM-brons 2018, men lade mer eller mindre av efter det. Nu har hon 43 år ung genomfört sin första ordentliga satsning sen dess med ett antal månaders träning i Kenya. Vi lär inte se henne utmana om segern, men det är ett spännande inslag som innebär att vi har tre av historiens fyra snabbaste svenska maratonlöpare på startlinjen. Med regerande svenska mästaren Carolina Wikström och 2022 års SM-vinnare Hanna Lindholm är det totalt 11 SM-guld representerade, i stort sett halva mästerskapsskörden under 2000-talet.

Den etiopiska dominansen
De fyra senaste upplagorna av adidas Stockholm Marathon har dock vunnits av etiopiskor. Sifan Melaku seglade ifrån efter halva loppet ifjol och vann till slut med nästan tre minuter till Sorome Negash. De två återvänder i år, Melaku efter att i mars ha hängt med två tredjedelar in på Seoul Marathon, som vanns på 2:21. Negash vann i höstas Dublin Marathon på 2:26 och har inte varit sämre än tvåa i sex av sina nio maror. Zenebu Bihonegn och Gadise Mulu sprang maror på 2:24 ifjol. Vad kan Kenya sätta emot det?

Halvmaratonplöjare nu på fulla distansen
Marion Kibor har utvecklats från lopp till lopp, 2:31-2:28-2:25-2:22 under två års tid. Det tog stopp i Amsterdam i höstas, där hon passerade halvvägs på 1:09, men segade sig ändå in i mål på 2.24. Märkligare bakgrund har sent inkomna Ivyne Jeruto som under 2017-19 sprang 36 (!) mindre halvmaror och vann 16 av dem. Hon gav sig så småningom på maran, men utan att bräcka ens 2:40, för att plötsligt i mars vinna i Rom på 2:24.

Medaljaspiranterna
Bakom stockholmarna Wikström och Lindholm, som dock representerar Upsala IF respektive Högby IF på Öland, finns två medaljaspiranter som flyttat från huvudstaden. Malin Starfelt i Östersund och Fanny Schulstad i Örebro. De bör konkurrera med Isabellah Andersson och Malins klubbkamrat i Runacademy, Johanna Bäcklund samt Fannys kollega i Örebro, Erica Lech. Se dock upp för debutanten Julia Nilsson, Pallas Malmö, och inte minst IFK Umeås Evelina Henriksson, som nyss tagit sig ner under 34 minuter på milen.

 

Av Lorenzo Nesi