Daniel Nilsson suverän i Lidingö Ultra

Daniel Nilsson ensam i täten – en vanlig syn i tio år i Lidingö Ultra.

På söndagen fyllde Lidingö Ultra 10 år. Precis som premiäråret 2008 hette segraren i herrklassen över 50 km Daniel Nilsson, FK Studenterna. Åtta gånger har Daniel varit först över mållinjen i Lidingö Ultras 50 km. Men loppet som började som ett rent Ultra (alltså längre än 42195 meter), som sedan fick en klass för 26-kilometers har numera även fått konkurrens av Vårmilen som lockade närmare tusen löpare – och några stjärnor.

På startlinjen i Vårmilen stod snabba löpare som David Nilsson, Högby IF, och Charlotte Karlsson, Hässelby SK, båda två med riktigt fina meriter från Lidingöskogarna. David och Charlotte segrade med tiderna 32:56 respektive 37:55 på den något kuperade milen. Till start kom också Anna Haag och Emil Jönsson, som nyligen avslutat sina skidkarriär, och fick en fin dag i skogen. Anna sprang in på en fin femte plats precis över 40 min på 40:02. Emil i sin tur sprang på 37:44 efter att ha bestämt sig för deltagande fem minuter innan start. 

Lite i skymundan av stjärnorna i Vårmilen svarade alltså Daniel Nilsson för bedriften att vinna loppet för åttonde gången. Daniel missade loppet 2011, var tvåa 2009 och 2014 och blev den här gången inte utmanad utan ledde från start till mål. Segertiden för Daniel blev 3:33:09 nära sex minuter före tvåan Sebastian Pokorny. 
– Jag kan hålla ett jämnt tempo länge, jag håller ungefär samma snittfart på ultran som på Lidingöloppet 30 km förklarar Daniel sitt segerrecept.
– Jag har en förmåga att känna av kroppen och hålla ett lagom tempo så att jag inte går tom. Sedan är jag stabilt genomtränad, det minskar risken för att konstiga saker ska inträffa när man har sprungit länge. Ett år var det en kille som drog iväg ganska tidigt i loppet, han ledde med nio minuter efter halva loppet, men jag höll mig lugn och tänkte att ju fortare han springer nu, desto större är min chans att vinna. Det slutade med att jag vann med nio minuter! 

Om Daniel var ohotad i herrklassen var det betydligt tajtare i damklassen. Elin Jönsson ledde halva loppet, men de många backarna och värmen satte ner farten för Elin. Matilda Kjellberg Samuelsson kom ifatt vid 25 kilometer och kunde till och med öka lite på sista halvan – och till en säker seger på 4:18:58 mot 4:25:54 för Elin. 

Totalt fullföljde 201 löpare 50 km och 218 löpare 26 km.