David Nilsson snabbaste svensken på nästan 30 år

David Nilsson åkte till Berlin Marathon i stället för VM. Han möttes av helt andra förhållanden än i mardrömslika Doha. Dessutom en bra klunga att haka på. Det slutade med att David gjorde det bästa maratonloppet av en svensk på 2000-talet. Med 2:11:50 är han nu den fjärde snabbaste svensken genom tiderna. Tio minuter före honom var legendariske Kenenisa Bekele två sekunder från att nå världsrekordet.

Kjell-Erik Ståhl på det första världsmästerskapet 1983, Åke ”Biten” Eriksson på Chicago Marathon 1990, Tommy Persson som vinnare i Columbus, Ohio, 1990. Det är de svenskar som har sprungit maraton fortare än vad David Nilsson mäktade i förmiddags på Berlin Marathon.

David hade aviserat att han åkte till Tyskland utan högre ambitioner. Maran skulle gå på 2:16 – 2:18. Men väl på plats hakade han på en klunga som troligen hade farthållare som siktade in sig på 2.11:30. Det är nämligen den kvalgräns till OS som den internationella Friidrottsförbundet, IAAF, har satt upp. Det är dock en gräns som inte gäller i Sverige, där Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, avgör vilka som får åka till Tokyo nästa år. 

David sprang ett väldigt jämnt lopp med alla ”femmor” utom den sista samlade mellan 15:23 och 15:40. Allt vittnar om att Kjell Erik Ståhls svenska rekord 2:10:38 blir allt mer gripbart för David, som har bekräftat att det är ett mål för honom under det närmaste halvåret. Kommer det att bli tillräckligt för att bli uttagen till OS?

Innan vi lämnar det blågula perspektivet är det värt att nämna att fyra klubblöpare kom in på 2:20 – 2:22 vilket bör göra dagens Berlin Marathon till loppet med den bästa svenska toppbredden på 2000-talet. Vissa år har vi inte ens haft fem löpare på de tiderna under hela säsongen. De fyra som slog nya personliga rekord, i flera fall även klubbrekord, var Andreas McConville, Studenterna, 2:20:23, Kristoffer Låås, Fredrikshof, 2.22.07, Linus Rosdal, Akele, 2:22:16 och britten Thomas Stevens, Mantra Sport, 2:22:26.

Så nära världsrekord

I täten av loppet hölls det nästan världsrekordtempo. Halvvägs på 1:01:05 var det fyra etiopier och en kenyan med. Men efter tre mil stack Birhanu Legese, som i vintras vann Tokyo Marathon. Men Legese lyckades inte hålla det vansinnigt höga tempot hela vägen. Det gjorde däremot fältets mest namnkunnige löpare, Kenenisa Bekele, som har världsrekordet på 5000 och 10 000 meter och åtskilliga VM-titlar, i framför allt terränglöpning. Den legendariske etiopiern har hunnit bli 37 och gått igenom en rad med skador de senaste åren. Nu ökade han farten och närmade sig stegvis Kipchoges tider. Avslutningen under Brandenburg Tor och in i mål blev en gastkramande kamp mot klockan. Den förlorade Bekele med två sekunder, 2:01:41 mot Kipchoges 2:01:39. Men han återvann tron från oss alla om att han kan springa maraton ännu fortare. Om ett par veckor får vi se om Eliud Kipchoge till och med lyckas med föresatsen att spränga tvåtimmarsvallen.

Skribent: Lorenzo Nesi